Двама оправдани по "Наглите" осъдиха прокуратурата и на втора инстанция

14042
Двама оправдани по "Наглите" осъдиха прокуратурата и на втора инстанция
Снимка: БГНЕС

Павел Петков-Павката и Цветозар Славчев-Църо, които бяха обвинени и оправдани през 2014 г. за участие в групата за отвличания "Наглите", осъдиха прокуратурата да им плати по 15 000 лева обезщетение, предаде в. "24 часа".

Решенията са на апелативна инстанция, а компенсациите са по-големи, отколкото на първа инстанция - с 5000 лева, но доста по-малки от исканото.

Още двама оправдани от "Наглите" осъдиха прокуратурата

Павел Петков и Цветозар Славчев, които бяха съдени и оправдани за участие в групата за отвличания "Наглите", осъдиха прокуратурата да и...

Искът на Павката е за общо 1,6 млн. лв. за имуществени и неимуществени вреди. Той е бил задържан незаконно 2 години и 4 месеца.

Пред съда бившата му съпруга твърди, че на 22 декември 2009 г. спецчастите на МВР нахлули в дома им, разбивайки вратата, за да го закопчаят. Казва още, че двете им деца, тогава на 8 и 15 години, са получили стрес заради случилото се, тъй като Павката бил повален на земята, окован с белезници, а срещу него е използван електрошок. Докато бил зад решетките, Петков бил потиснат, плачел и споделял, че иска да се самоубие. Заради ареста жена му го напуснала и се развели, а в училище децата му били наричали "Наглите".

Съдебният състав с председател Нели Куцкова приема, че повдигането на обвинението и задържането са причинили на Павката душевни страдания, неудобства и терзания. Магистратите отчитат и че преди да влезе в ареста, той имал хроничен хепатит C, който зад решетките се влошил. Съдът обаче подчертава, че Павката не е публична личност, която се ползва с авторитет в обществото. Не е оставен без значение и фактът, че срещу него има 6 влезли в сила присъди. Първите му са като непълнолетен от 1990 година.

Църо пък съди прокуратурата за 400 хил. лева обезщетение, но получава 15 000. По делото става ясно, че когато бил задържан, той не пожелал майка му да го посещава, за да не ѝ стане лошо.

Полиция и прокуратура сигурни, че няма нови "Нагли"

Ден след отвличането на 25-годишния син на собственик на голяма автокъща МВР и прокуратурата заговориха в един глас, че не става дума з...

“Бил притеснен, потиснат, изплашен, отслабнал около 40 кг, станал необщителен”, установява съдебен състав на Софийския апелативен съд, начело с Ася Събева. И добавя, че заради делото "Наглите" Църо станал асоциален и познатите и приятелите му се отдръпнали. “Вън от това други вреди по делото не са доказани”, казва съдът.

Магистратите отхвърлят твърдението му, че не можел да си намери постоянна работа заради обвинението. "Не е ясно къде точно е работел той преди повдигане на обвинението", аргументира се съдът.

Делото "Наглите" приключи окончателно през 2014 година. Осъдени и в затвора са Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопий Прокопиев-Културиста, Даниел Димитров-Релето и Любомир Димитров-Гребеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com