Държавата не знае какво да прави с отнети имоти на телефонни измамници

4036
Държавата не знае какво да прави с отнети имоти на телефонни измамници
Снимка: БГНЕС

Трябва да бъде намерено решение относно управлението на имоти, които Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) изземва от телефонни измамници. Това каза депутатът от БСП Явор Божанков.

От доклада за дейността на КОНПИ през 2016 година става ясно, че има сериозен проблем е с управлението на отнетото имущество. Има много влезли в сила присъди, много отнети имоти, но много малко средства са влезли в хазната от продажбата на подобни имоти.

Ветово - раят на телефонните измамници, за който МВР моли НАП за проверка

Наистина Ветово е център на телефонните измамници. Това призна държавно отговорно лице – полицай Александър Ласков от ОДМВР-Русе,...

„Проблемът е, че когато става дума за телефонни измамници, като например тези от кв. "Калтинец", те притежават скъпи къщи – изградени от мрамор, на няколко етажа, пълен лукс. Оценката им достига над 1 млн. лева. Но са разположени в квартали с етническо малцинство и няма човек, който да си купи такава къща. Тя става непродаваема, докато цената падне. Междувременно няма кой да я стопанисва. Затова държавата назначава старите обитатели на имота за пазачи на имуществто. Те плащат наем да живеят там, което създава впечатление у хората, че държавата нищо не им прави и те си продължават да живеят в имота. А не е така", обясни ситуацията Явор Божанков. "Истината е, че комисията добре върши работата си по отнемане на имуществото, проблемът е със стопанисването", допълни той.

Решнието как да се постъпи с всеки отделен имот според закона се взема от Междуведомствен съвет за управление на отнетото имущество, който се председателства от заместник-министър на финансите и участват още заместник-министрите на правосъдието, икономиката, труда и социалната политика и регионалното развитие и благоустройството.

"Вариантите са подобни имоти да се дават за стопанисване на общинските или областни администрации. Проблемът е обаче какво могат да правят те с подобни скъпи имоти. Без сериозни преустройства е неуместно да се направят на детски градини или да се ползват за настаняване на социално слаби семейства, така че трябва да им се търси друго предназначение", подчерта Божанков.

Общо за единайсетгодишния период от влизане на закона в сила от 2005 г. до края на 2016 г. стойността на отнетото имущество, съгласно влезлите в сила 222 съдебни решения за отнемане на имущество в полза на държавата, възлиза на 81 435 680,31 лева.

Телефонните измами си остават истинска напаст

Само една на всеки десет телефонни измами през 2016 година е била разкрита. Това сочи годишният отчет на МВР за миналата година. Данни...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com