Експерти: Убийството в Сотиря можеше да бъде предотвратено

22568
Експерти: Убийството в Сотиря можеше да бъде предотвратено
Снимка: iStock/Guliver

"Проблемът е, че всички извършители са имали много сериозно криминално досие преди това. Лежали са в затвора, спомнете си Нови Искър." Това каза професор Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР, в коментар за тежкото убийство на дете в с. Сотиря и откритите трупове в с. Негован

Радулов допълни, че убиецът на момичето в с. Сотиря е бил известен на полицията и би трябвало да бъде наблюдаван, "но всъщност никой не му е обърнал внимание. Ще има ли някога в малките населени места полицейско наблюдение, защото там крадците и убийците цялото село ги знае. Когато някой се саморазправи обикновено го викат в полицията да не се занимават, а да остави властите, но виждате, че властите не се заемат. Това е проблем на компетентно управление, те са заети да  правят подписки за бъдещия главен прокурор, вместо да се занимават с престъпниците."

Румяна Арнаудова съобщи подробности за убийството край Негован

Убиецът е познавал добре жертвите, намерени край Негован и затова те не са обявени за издирване. Това е една от версиите, върху които р...

По думите му афиширането на бързото залавяне на убиеца на детето е алиби: "Ако сметнем средствата за залавянето му ще видим, че те са много повече от тези, ако този човек беше наблюдаван."

Относно самият извършител проф. Радулов отбеляза пред bTV, че той съзнава какво е направил, но не му се струва странно или жестоко. Съжалява, защото ако не го беше направил, нямаше да бъде арестуван, за това съжалява."

Според Тихомир Стойчев, бивш шеф на ЦСБОП, "в последните месеци от една страна идва американски режисьор да прави филма "Сенките на София", от друга страна този случай е фрапиращ. Криминализацията на обществото се задълбочава. За последен път за сексуалната престъпност говори бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев. Тогава той отбеляза 10% ръст на тези престъпления. Политиците сега се сещат да говорят за химическа кастрация. В много държави това го има, дори в съседна Македония го приеха."

По думите му "говорим за двата полюса - криминализация към върха, от друга страна имаме маргинализация, като Мартин, който няма образование, не би могъл да има работа,  няма и телефон и още при първото му осъждане той е изтърпял жестоки неща, това се е отразило, тъй като в затворите са безпощадни към насилниците на деца".

Мартин Трифонов признал вината си за убийството пред служебен защитник

Заподозреният за убийството на 7-годишно дете в сливенското село Сотиря Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания пред пред служеб...

Стойчев отбеляза, че има стратегии от най-различен характер, но въпросът е какъв е контролът:

"Падна нивото на онези хора, които са непосредствено до криминалния контингент, той (бел.ред.- Мартин) е ходил да се храни при майка си вкъщи, каква е тази блокада? З да имаме такава задълбочаваща се маргинализацаия са виновни политическите решения и социалният климат, който ние се стремим да изведем на качествено равнище. Маргиналите често пъти гледат на обществото като на враг. Това значи, че ние не обръщаме внимание и на децата. Дали учителите са им обяснили опасностите..."

Тихомир Стойчев отбеляза още, че превенцията включва различни неща, като социализацията на излезлите от затвора. 

Междувременно д-р Божидарова, завеждаща "Спешна помощ" в Сливен информира, че в момента се събират обясненията на екипа извърши спешното повикване, след което данните ще бъдат обсъдени и анализирани и е бъдат предприети мерки по кодекса на труда.

Телата край Негован са на възрастни мъж и жена

Телата, открити край софийското село Негован, са на възрастни мъж и жена. Това сочат първите експертизи, съобщава bTV. Смята се, че те...

"По стандарт екипът трябва да е при пациента, но доколко зная бабата е била вкопчена в детето и не е искала линейката да транспортира детето, докато не дойдат близките. От повикването до приемането на детето в болницата са изминали 26 мин., като междувременно е уведомен екипът на болницата за дете, пострадало в тежко състояние. По стандарт в линейката има лекар, медицинска сестра и шофьор - категорично екипът е бил пълен", заяви още д-р Божидарова и допълни, че в мъката си близките на пострадалите може да кажат всичко, тъй като според бабата на детето медицинска сестра в екипа не е имало. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com