Електронни гривни за поставените под "домашен арест" скоро няма да има

2847
Електронни гривни за поставените под "домашен арест" скоро няма да има
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на електронни гривни за контрол на осъдени и обвиняеми, които са под "домашен арест", ще се забави.

Това става, тъй като Министерството на правосъдието (МП) е решило да пренасочи 2-та милиона лева за гривни за други нужди. Същевременно системата за електронно следене ще бъде финансирана с европейско финансиране, вместо да се дават пари от бюджета. Това става ясно от отговора на МП на запитване на "Правен свят" за това дали са проведени обществени поръчки за електронно наблюдение, има ли доставени гривни и използват ли се вече.

С електронни гривни заради кражба - вече факт и в България

Въпросът с наблюдението от дистанция в България, когато става въпрос за нарушители на закона, отдавна е сериозна тема за правосъдието н...

Въпросът стана особено актуален покрай случая с турския гражданин Фарук Бекташ, който прегази и уби на пътя Бойко и Таня Бойкови. Съдия Недялка Николова от Софийския окръжен съд постанови "домашен арест" за Бекташ, но той избяга, тъй като от МВР сами признават, че не могат да контролират мярката. Смята се, че се укрива в Германия.

Именно заради тези проблеми бяха приети изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). С тях обвиняеми под "домашен арест" могат да бъдат контролирани с гривни и това да продължава през целия срок на действие на мярката за неотклонение. При такъв тип наблюдение информацията за местонахождението на лицата се получава автоматично и няма нужда от пряко постоянно присъствие на полицаи на адреса, каквото и без това няма.

Въпреки че промените вече са в сила, електронно наблюдение още няма и въвеждането му ще се забави. Оказва се, че обществената поръчка за доставка на електронни гривни, обявена на 21 януари, е била прекратена на 31 май с решение на шефката на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) Гергана Георгиева.

Причината за решението е, че в ГДИН получили само една оферта след обявяването на поръчката, което е преценено като предпоставка за нарушаване на Закона за обществените поръчки и породило съмнения за опорочаване на процедурата. Първоначално интерес проявили няколко компании, но накрая се явил само един кандидат, което създало впечатление, че условията на търга са формулирани така, че на тях да отговаря само един изпълнител, става ясно от отговора на МП.

Подсъдимите под домашен арест също ще бъдат наблюдавани електронно

На законово ниво се регламентира електронното наблюдение като форма за контрол върху поведението на осъдени лица. Началници на затвор...

Освен това, прогнозната стойност на поръчката е била за близо 1,8 млн. лева с ДДС и се отнасяла само за наем на гривни за 2 години. В същото време в ГДИН били получени индикативни оферти, според които за около 2 млн. лева може да бъде купена нужната техника, вместо да се плаща почти същата сума за двугодишен наем.

При това положение, взето било политическо решение министерството да не избързва с купуване на гривни с пари от бюджета, а да направи това със средства от еврофондовете. Такава възможност има с кандидатстване по новата Оперативна програма "Добро управление" в рамките на процедурата "Стратегически проекти в изпълнение на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и Стратегията за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в сектор "Правосъдие" 2014-2020".

"Работна група в Министерството подготвя изискванията към параметрите на системата и техническите характеристики съобразно законодателството и нуждите на ГДИН, за да бъде обявена нова обществена поръчка за доставка на техниката след осигуряването на средствата по оперативната програма", посочиха от МП.

В същото време, парите, заделени за електронното наблюдение, ще бъдат пренасочени за купуване на техника за съвременен пропускателен контрол в затворите, който да прекрати внасянето на наркотици, телефони и др. Става дума за рамки, металодетектори, рентгени за багаж и други.

Мотористи протестираха пред съдилищата в цялата страна

Мотористи отново протестираха срещу неефективността на съдебната система след като техните колеги – съпрузите Таня и Бойко, заг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com