Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еврокомисията следи изкъсо случая със заплахите към съдия Цариградска

15 май 2024, 14:48 часа • 3262 прочитания

Европейската комисия "следи отблизо" развитието на случая със системните заплахи към българската съдийка Владислава Цариградска и „продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз“.

Това уверява заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова в писмо до Българския хелзинкски комитет (БХК). Кореспонденцията е в отговор на друго писмо на правозащитната организация за състоянието на съдебната система в България.

Действията на БХК

В края на март 2024 г. БХК изпрати писмо до ключови регионални и международни организации – Съвета на Европа, Европейския съюз, ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В него бе изразена подкрепа за позицията на Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ), Европейската асоциация на съдиите (EAJ) и Съдии за съдиите и Европейските магистрати за демокрация и свободи (MEDEL). А именно - магистрати от цяла Европа настояваха за проверка на България заради заплахите срещу съдия Цариградска и "системния тормоз" на бившия ръководител на Върховния щасационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Още: Европейски магистрати искат проверка на България заради заплахите към съдия Цариградска

БХК разшири предмета на обръщението към институциите, като наблегна на системни проблеми като „сенчестите кръгове на дълбоката държава“, противопоставянето на усилията за ограничаване на властта и на формалното и неформалното влияние на главния прокурор в съдебната система, както и справянето с корупцията. От организацията разказват за публичните разкрития за търговия с влияние в съдебната система, както и за прословутото убийство на един от брокерите на влияние в тази система в края на януари 2024 г. - Мартин Божанов - Нотариуса.

Още: Никой не стоял зад Червения пират, заплашвал Габриел и съдия Цариградска, твърди МВР

Снимка: Владислава Цариградска, БГНЕС

Припомняме, че съдия Цариградска разкри редица подробности за натиск, принуди и заплахи спрямо магистрати от страна на кръга около убития Божанов. Тя заяви, че зад него е стояла "адска машина" - посредници между мафията и съдебната власт. Самата Цариградска е станала обект на заплахи, докато Нотариуса е бил активен "брокер", а след изсветляването на мрежата му сподели, че на няколко пъти са заплашвали пак нея и семейството ѝ.

Още: "Децата ти ще са с бетонирани крака в язовира": Съдия Цариградска пред комисията за Нотариуса

Отговорът на ЕК

„Докладваните инциденти, свързани със съдия Владислава Цариградска, са дълбоко обезпокоителни, и ние отблизо следим развитието около случая. Осигуряването на безопасност и сигурност на съдиите е от първостепенно значение за поддържането на върховенството на правото и опазването на фундаменталните права на всяко едно демократично общество. Комисията остава посветена на усилията за подкрепа и подсилване на върховенството на закона в България и в Европейския съюз“, гласи отговорът на Йоурова към БХК.

Още: Съдия от СГС: Натискът към колегата Цариградска е бил съпроводен с медийна кампания срещу нея

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес