Гешев се ядоса на МВР и прокуратурата забрани да се изнасят данни за атентата

8137
Гешев се ядоса на МВР и прокуратурата забрани да се изнасят данни за атентата
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура забрани разгласяването на подробности за разследвания атентат срещу обвинител номер едно Иван Гешев без изрично разрешение от наблюдаващите прокурори.

"Предвид множеството интерпретации на случая в публичното пространство и създаването на пречки за разкриване на обективната истина, на 11.05.2023 г. наблюдаващите прокурори са издали постановление, с което се указва спазване на нормата на чл. 198 от НПК с оглед неразгласяване без разрешение на наблюдаващ прокурор на материали от воденото разследване", гласи официалното съобщение на прокуратурата от петък.

Радев атакува Габриел заради Гешев

Внезапният порив на г-жа Габриел да поиска отстраняването на главния прокурор Иван Гешев трудно предизвиква у мен възторг. Това заяви п...

Това се случва, след като преди седмица служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев първи разкри, че Гешев не е бил със семейството си в колата. Последва признание на самия главен прокурор, че е бил придружаван само от служители на НСО. Малко след инцидента на 1 май той заяви, че семейството му се уплашило от взрива, като думите му бяха предадени от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. След това Сарафов каза, че е бил "подведен" от прекия си ръководител.

ОЩЕ: Държавата се преобръща: Сарафов срещу Гешев или Борисов срещу Гешев?

Демерджиев изнесе още данни - че взривът само леко е засегнал фара на автомобила, в който се е движел Гешев по пътя София - Самоков, и че не е имало как хората в купето да пострадат. Главният прокурор отвърна, че МВР няма как да знае и да разгласява такава информация, тъй като не участва в разследването.

"СГП изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 01.05.2023 г.", посочват от прокуратурата в официалното съобщение.

Мястото на Иван Гешев е в затвора: Адв. Николай Хаджигенов в "Отговорите" (ВИДЕО)

Мястото на Иван Гешев е в затвора. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова" адв. Ник...

Също така уточняват, че ръководството и надзорът върху разследването се осъществява от екип от трима прокурори, които са определени на принципа на случайния подбор.

"Разследването по делото се извършва и ще продължи да се извършва обективно, всестранно и пълно, в съответствие с всички изисквания на закона", уверяват от Софийска градска прокуратура.

В съобщението има и намек за израелския експерт, който се появи на мястото на инцидента: "Наблюдаващите прокурори по производството за предполагаемия атентат срещу главния прокурор Иван Гешев не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, извън списъка на вещите лица на компетентния съд и което не отговаря на изискванията на Наредба № Н-1 от 14.02.2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица".

"Не са допуснали на местопроизшествието и лица, които нямат право да бъдат там", допълват от прокуратурата. Припомняме, че Борислав Сарафов обяви как експертът от Израел бил доведен от заместника на националното следствие Ясен Тодоров.

Денков: ГЕРБ да дадат гаранции и да кажат защо така се промениха за Гешев

Най-важното е да чуем идеите на Мария Габриел - дали става дума за смяната на един човек или цялостна промяна, за съдебна реформа. Необ...

ОЩЕ: Сарафов поиска ВСС да освободи Ясен Тодоров като негов заместник

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com