Глобите като административно наказание не се плащат, ако са изтекли две години

17234
Глобите като административно наказание не се плащат, ако са изтекли две години
Снимка: БГНЕС

Ако имате наложена глоба като административно наказание и не я платите две години, без поради някаква причина срокът за плащане да е прекъсван - например от отговорен орган, то давността за плащане е изтекла. Такова тълкувателно решение взе Върховния административен съд (ВАС).

Решението е взето е от Общо събрание на съдиите от I и II колегии на ВАС в съдебно заседание. С него се слага край на противоречивата съдебна практика, според която едни съдебни състави приемат, че давността за изпълнение на глобата е 2-годишна, а други прилагат 5-годишна давност, пише в. "Монитор".

500 шофьора на час не зачитат BUS-лентите, София губи хиляди от несъбрани глоби

Неправителствената организация "Спаси София" разпространи видео на стотиците нарушители на BUS-лентата на бул. Цариградско шосе в София...

Глобата като вид административно наказание предполага срочност на изпълнението, за да се реализира своевременно административно-наказателната отговорност и да има превантивен ефект. Именно това предполага и по-кратките давностни срокове за изпълнението на административното наказание. Да се приеме, че в полза на фиска трябва да се прилагат удължени срокове за изпълнение на публичните задължения, би било предпоставка за възникване на административен произвол. Това са част от множеството аргументи на съдиите, изтъкнати в тълкувателното решение.

Тълкувателното дело бе образувано по искане на председателя на Върховния административен съд Георги Колев до Общото събрание на колегиите на ВАС с въпроса: „Кой давностен срок се прилага при изпълнение на административното наказание "глоба" след прекъсване на давността в хипотезата на чл. 82, ал. 2 ЗАНН (Закон за административните нарушения и наказания) – този по чл. 171 ДОПК или този по чл. 82, ал. 1, б. "а" ЗАНН?".

В становищата на Министъра на правосъдието, Висшия адвокатски съвет и Юридическия факултет на Великотърновския университет се сочи, че давностният срок за изпълнение на административното наказание "глоба", който започва да тече след прекъсване на давността, е двегодишен. Мнения в тази насока са постъпили и от Административен съд Смолян, Административен съд Перник, Административен съд Добрич и Инспектората към Висшия съдебен съвет. И според зам.-главния главния прокурор при ВАП, при изпълнение на административното наказание глоба след прекъсване на давността, се прилага двегодишен срок който е “прекратителен, краен срок и с изтичането му се преклудира всяка възможност да бъде изпълнено административното наказание глоба“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com