Иван Гешев: Има официално потвърждение от ОАЕ, че Васил Божков е задържан

11489
Иван Гешев: Има официално потвърждение от ОАЕ, че Васил Божков е задържан
Снимка: БГНЕС

Има официално потвърждение от Обединените арабски емирства (ОАЕ), че Васил Божков е бил задържан. Това каза главният прокурор Иван Гешев от Варна, където днес има акция срещу битовата престъпност и дейности по отношение на докаран от Италия боклук в България, посочва БНТ.

По повод ареста на Божков Гешев заяви, че никой не е недостижим: "Всеки трябва да отговаря пред закона. Зад обвиняемия Божков стоят милиарди, зад Цветан Василев - също. Миню Стайков - запорирани са милиони.

Огнемир Митев остава в ареста, Александър Георгиев е под гаранция

Специализираният съд остави в ареста бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев като взе за него най-тежката мяр...

"Съдружникът на Божков, заловен в Австрия, е имал европейска заповед за арест, бил е издирван. Той е част от престъпната групировка", поясни Гешев.

"Моята заплата е голяма и трябва да си я заслужа. Тя идва от обикновените български граждани", каза още обвинител номер едно и допълни: "Трябва да сме безкомпромисни през всеки. Нашият ангажимент ще бъде изпълнен в близките месеци".

Припомняме, че още в петък, 31 януари, главният прокурор съобщи неофициално, че Божков е задържан, но се очаква през почивните дни да дойде и официално потвърждение. Сега, от думите на държавен обвинител номер едно стана ясно, че с Божков е задържан още един човек, с фамилия Попов.

Тепърва ще стават ясни подробности за процедурите, при които е възможна екстрадиция. Обвиненията срещу Васил Божков са за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство за престъпление по служба. Според специализираната платформа Mondaq, ОАЕ има вече доста опит в сътрудничество по екстрадиция заради криминални престъпления, но в анализ на практиката от Modaq пишат, че страната може да откаже екстрадиция, ако счита, че лицето, което се иска да бъде екстрадирано, би могло да е обект на нехуманно отношение. Условие за екстрадиция е и обвинението, по което е търсено съответното лице, да е наказуемо с поне 1 година затвор. Има коментари в социалната мрежа Facebook, че властите в ОАЕ са много пунктуални що се отнася до екстрадиция, особено на лица, които са инвеститори в местната икономика.

Иван Гешев потвърди за ареста на Борис Бекяров, но не и на Васил Божков

Все още няма официално потвърждение за Васил Божков. Никой не е недосегаем за закона, ако е имало такъв период в българската история сл...

Иначе, по-рано през деня председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира пред БНР и темата с хазарта: "За 2018 година залозите от лотарийните талони са над 1 млрд. лева. Това са пари на граждани, които са предимно с нисък икономически статус". Стоянова уточни, че Европейският съд нямал проблем с това да се налагат ограничения на "такива видове игри, които постигат такъв масов ефект".

Иначе, във Варненско продължава акцията на прокуратурата и МВР срещу битовата престъпност. По информация на БНТ, към момента 11 души са задържани при спецоперация във варненските села около Синдел и Белослав. Всички те са криминално проявени и уличени в извършването на много престъпления.

Спецоперацията е ръководена от главният секретар на МВР Ивайло Иванов. На място са главният прокурор Иван Гешев и екоминистърът Емил Димитров.

Срещу повечето задържани има по няколко разследвания и част от тях не изпълняват мерките си за неотклонение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com