Избягалият затворник в Стара Загора е бил без охрана, не представлява опасност за гражданите

5355
Избягалият затворник в Стара Загора е бил без охрана, не представлява опасност за гражданите
Снимка: Pixabay

Сирийският затворник, избягал в Стара Загора, е пребивавал в затворническо общежитие и е работел на обект от открит тип. Именно така се е "отклонил" от основната група и в момента е обявен за общодържавно издирване, съобщиха разследващите на брифинг пред медиите.

По-рано през деня се появи информация, че опасен затворник е на свобода. От прокуратурата обаче не смеят да използват думата "избягал", а "отклонил се", и казват, че няма никаква опасност за гражданите.

Опасен сирийски затворник е избягал в Стара Загора

Опасен сирийски затворник е избягал в Стара Загора, предава БГНЕС. Той е избягал от затворническото общежитие в града, най-вероятно док...

Лишеният от свобода е роден през 1991 г. в Сирия и е със статут на бежанец, пребивавал е от 2018 в България. Осъден е през 2021 г. за това, че подбудил трето лице да извърши грабеж на сумата от 1440 лева. Осъден е на 1,5 г. лишаване от свобода, зачетен му е и предварителния арест от януари тази година. Пребивавал е в затворническо общежитие "Верея", като от 3 октомври работи доброволно и без заплащане на обект, който е в неохраняема част на това общежитие.

"За което му е проведен инструктаж – на такива обекти работят лишени от свобода хора с нисък до среден риск, ходят без охрана. Метяли са около затвора. Лишените от свобода са общо 50, над 30 са работили на този обект вчера", дадоха подробности разследващите. "Вчера той се е отклонил и не се е завърнал от работния си обект", допълниха те относно сириеца.

Към 14 ч. е констатирано, че при прибиране на групата той не е бил с тях. Началниците на общежитието и на затвора са уведомени, започнало е незабавно издирване по горещи следи. Уведомени са Главна дирекция изпълнение на наказанията, Министерство на правосъдието, МВР, прокуратурата. Лицето е обявено още вчера за общодържавно издирване.

"Не съществува риск за гражданите. Прокуратурата е уведомена и е образувано досъдебно производство", посочиха разследващите.

Пуснаха убиец и изнасилвач след почти 40 години в затвора

В Естония предсрочно беше освободен 61-годишният Олег Пятницки. Той е в затвора още от времето на Съветския съюз и прекара зад решеткит...

На въпрос показвал ли е мъжът подобно поведение преди, те отвърнаха: "Не. Определен е като лице със среден към нисък риск. Данните за него в досието са, че откакто пребивава в България, работи като фризьор и е имал фризьорски салон в Харманли".

"Свалят се записите от камерите. Той трябва сам, доброволно да се върне след приключване на работния ден. Знаете какво значи бягство от затвора, няма такова нещо. Отклонил се е", твърдят още разследващите.

Добавиха още, че затворникът е трябвало да бъде освободен през лятото на 2023 г., но "зависи дали работи, дали не работи, дали ще му се приспадат и зачитат дните на работа". "От 8 месеца е в този затвор, нямало е данни за проблемно поведение. Такива хора с нисък до среден риск имат право на отпуски, на самостоятелно излизане до болнични заведения", уточниха властите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com