Йовчев се хвали със 71% по-малко битова престъпност, ограничават спирането на шофьори без причина

14307
Йовчев се хвали със 71% по-малко битова престъпност, ограничават спирането на шофьори без причина
Снимка: БГНЕС

Контролните органи на пътя трябва да се намират преди опасните участъци, а не след тях и това е практика, която се прилага навсякъде в Европейския съюз, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, съобщи БГНЕС.

Йовчев, който участва в заседанието на вътрешната парламентарна комисия, каза, че е разпоредил на интернет страницата на МВР да бъде качена информация затова къде са разположени стационарните и мобилните камери. Ограничена е и възможността водач на МПС да бъде спрян, без да има конкретна причина затова.

"Въпросът е, че организацията на работата не се спазва изцяло и затова работим за създаването на контрол. Той ще бъде осъществен ГД "Национална полиция". В момента се работеше само по сигнали, но вече ще има и звена, които ще правят внезапни проверки за спазване на заповедите на министъра на вътрешните работи", обясни вътрешният министър, според когото трябва да се помисли за увеличаването на стационарните средства за контрол и да бъде изолиран човешкият фактор.

Йовчев каза и че се обмисля използването на мобилните камери пред опасни участъци и те да спомагат при спиране на водача на МПС.

Йовчев подчерта, че в страната живеят няколко хиляди души от украинската диаспора, но МВР няма информация за настроения от тяхна страна, които биха могли да създадат проблеми.

Вътрешният министър се спря и на организираната акция за борба с битовата престъпност. "Предприехме и редица мерки, които целят полицаите да бъдат на нужните места и да реагират бързо на подадените сигнали. Също така извършихме кадрови и структурни промени, в които предвиждат преразпределение на състави. Те ще бъдат разположени на места, на които не се е обръщало достатъчно внимание", подчерта Йовчев.

"Операцията за борба с битовата престъпност включваше различен подход и възложихме на жандармерията функции, които досега нямаше. Това даде добри резултати и битовата престъпност е сведена до 71% по-малко от провеждането на операцията", каза още Йовчев.

"Работим и по комплекс от други мерки, сред които и организирането на дейността на извънщатни сътрудници. Това са все още идеи и сред тях са заложени такива, които позволяват да се реализира програма, заедно с МТСП, за временна заетост, насочена към охранители, които да подпомагат местната власт. Целенасочено работим и по програми, които ще подобрят взаимодействието с охранителните фирми", обясни вътрешният министър и припомни, че няма възможност във всеки район да има полицейски служители, а това го няма и никъде по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com