Журналисти осъдиха Валери Симеонов за клевета

9706
Журналисти осъдиха Валери Симеонов за клевета
Снимка: НФСБ

Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов за клевета срещу журналисти, съобщи Медиапул. Делото срещу него бе заведено от журналиста и водещ на сутрешния блок в bTV Антон Хекимян и от Венелин Петков, бивш шеф на "Новини, актуални предавания и спорт" в телевизията.

Делото беше заради изказване на Симеонов пред БНТ, в което той обявява Хекимян и Петков за корумпирани. Политикът е осъден да плати по 8000 лв. на всеки от двамата журналисти. Решението може да се обжалва пред апелативния съд.

Върховният съд каза, че Валери Симеонов е дискриминирал родители на деца с увреждания

Върховният административен съд (ВАС) върна в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) делото срещу лидера на НФСБ Валери Симеонов зар...

На 11 февруари 2020 г. тогавашният депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов гостува в сутрешния блок по БНТ. Водещата му задава въпроса дали може да излезе някой корумпиран политик от скандала, а Симеонов рязко обръща темата към телевизионните водещи. Журналистиката от БНТ го пита дали той знае за корумпиран телевизионен водещ в България, на който въпрос Симеонов отговоря с думите: "Ама наистина ли не знаете?" Следва обяснението му:

"Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена говоря. Ето ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и в погледа ви говори: "Ма що казвате имена на мои колеги?" Интервюто на Валери Симеонов получи сериозен отзвук в останалите медии, а Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха гражданско дело за непозволено увреждане срещу депутата.

Пред съда Сименов оспорва твърдението, че е казал по адрес на двамата, че са "корумпирани телевизионни водещи". Той обяснява, че не е изричал към тях фактически твърдения, а единствено своето лично оценъчно мнение.

Симеонов се позовава на правото на свобода на изразяване, която е защитена от българската конституция и Европейската конвенция по правата на човека. Съдия Росен Димитров обаче смята, че лидерът на НФСБ е наклеветил журналистите, като им е приписал престъплението "корупция".

Антон Хекимян за думите на Симеонов: Нямам притеснения

"Това петно не стои на моя ревер, г-н Симеонов!" Така водещият на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян коментира думите на народния пред...

"За съда е категоричен изводът, че с тези си изказвания ответникът е приписал престъпление на двамата журналисти, изразяващо се в това, че срещу лична полза или облага умишлено не са дали гласност на подаден им от трето лице сигнал за извършвани престъпления и не са сезирали прокуратурата за тази информация.

По делото няма доказателства, а и твърдения в такава насока, ищците да са признати за виновни за извършване на корупционни действия, за престъплението подкуп или за лично укривателство или да има висящи наказателни производства в тази връзка", се казва в съдебното решение.

В момента Антон Хекимян е шеф на новините на bTV, а Венелин Петков бе отстранен от поста веднага след като телевизията смени собствеността си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com