Колко катастрофи като с Милен Цветков са предизвикали упоени шофьори - отговорът на МВР

5396
Колко катастрофи като с Милен Цветков са предизвикали упоени шофьори - отговорът на МВР
Снимка: Министерски съвет

Катастрофи в България от началото на 2017 г. до 21 април са причинили 188 дрогирани шофьори. Цифрата на заловени опиянени шофьори пък изглежда наистина стряскаща - 35 575 с алкохол над 1,2 промила и употребили наркотици заловени от 2017 г. насам - приблизително колкото жители има град Ловеч.

Данните стават публично достояние след отговор на вътрешния министър Младен Маринов на въпрос на депутата от “Воля” Елена Пешева.

Предложенията за нови наказания за дрогирани шофьори – има ли недомислици?

Дали ще има смисъл от по-строги закони - специално за шофирането в нетрезво или дрогирано състояние, ако не се спазват? Бившият зам.-пр...

Любители на наркотици само от 1 януари до 21 април са причинили 20 катастрофи, 10 от тях са с жертви - като тази с Милен Цветков.

Пешева е задала въпроса си към него на 22 април, 3 дни след катастрофата, при която Кристиан Николов уби с джипа си Милен Цветков в София.

Разследването показа, че Николов е шофирал под въздействието на 4 вида дрога - кокаин, амфетамини, марихуана и бромазепам.

След всяка катастрофа шофьорите се тестват за алкохол и наркотици. През 2017 г. 54 дрогирани са причинили катастрофи. През 2018 г. те се увеличават до 65. Леко намаляват през 2019 г., когато са 54.

Само за първите 4 месеца от тази година с наркотици зад волана за хванати 601 души, а пияните са 1820. Това означава, че за 110 дни от началото на годината всеки ден пътни полицаи залавят по 5-6 дрогирани и 18 пияни с алкохол над 1,2 промила в кръвта. Заедно с тези, които са хванати с по-малко промили, наказуемо с административни глоби цифрата се превръща в още по-голяма.

Здравейте, мамо и татe! Измина доста време, откакто не сме заедно

Здравейте, мамо и тате! Как сте? Как я карате? Липсвате ми! Измина толкова много време, откакто не сме заедно. Мен не ме мислете, пазет...

Статистиката показва, че през 2017 г. на ден са хващани средно по 7-8 души зад волана с дрога - общо 2743. През 2018 г. нарастват значително до 3721, или по 10 на ден. През 2019 г. са малко над 6 на ден, или приблизително колкото от 1 януари до 21 април т.г.

Същевременно стана ясно, че само 9 са осъдените ефективно лица за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, при което е причинена тежка телесна повреда. Това сочат данните на правосъдното министерство за първите четири месеца на годината, цитирани от БНТ.

Присъдите са различни, като Наказателният кодекс не прави разлика между това дали водачът е карал след употреба на алкохол, или на опияняващи вещества.

Според статистиката на правосъдното министерство, за 2017 г. общо 49 души са осъдени на ефективен затвор за шофиране в нетрезво или дрогирано състояние с причиняване на смърт или тежка телесна повреда на пътя.

През 2018 г. за същото престъпление са осъдени 59 лица, а през 2019 г. - 57.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com