Константин Тренчев и отец Димитър Амбарев: Митрополит Николай заплашваше дядо Кирил

30412
Константин Тренчев и отец Димитър Амбарев: Митрополит Николай заплашваше дядо Кирил
Снимка: БГНЕС

Убит ли е Варненският митрополит Кирил или смъртта му е естествена – днес лидерът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев и отец Димитър Амбарев заявиха в сутрешния блок на Нова телевизия, че смъртта на дядо Кирил може и да се дължи на злонамерени действия.

По думите на Тренчев той още на 10 юли е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което описва, че около месец по-рано дядо Кирил му е споделил, че е бил заплашван. Отец Амбарев пък каза, че заплахите са дошли от Пловдивския митрополит Николай – лично Амбарев го е чул да вика на дядо Кирил, че „щял да му отрови живота”.

Прокуратурата: Няма данни смъртта на дядо Кирил да е насилствена

До момента няма събрани доказателства, които по някакъв начин да навеждат на дори на съмнение, че се касае за насилствена смърт. Това з...

Дядо Кирил беше добър плувец, а в деня, в който се удави, температурата на водата в Черно море на мястото на инцидента е била 24 градуса. Как тогава е починал от хипотермия”, попита Амбарев.

Информацията, че митрополит Николай е крещял заплахи на митрополит Кирил беше потвърдена и от Тренчев. Синдикалният лидер каза, че приятели на Кирил го съветвали да си наеме охрана, тъй като имали информация, че срещу Варненския митрополит се готви нещо. Тренчев припомни и предупрежденията, които Кирил го помолил да предаде на старозагорския митрополит „Галактион”, че „него го тровят”.

Според синдикалиста в църквата всеки се опитва да има влияние и двамата митрополити, като силни личности, са имали съответните търкания и борба за надмощие. Тренчев призна, че е възможно предисторията и причините за напрежението да са свързани с патриаршеското място, въпреки че изборът вече бил минал, когато Кирил споделил опасенията си с него.

„Много слухове се появиха. Ако аз бях правил аутопсията, тъй като имам компетенции за това като лекар, можех да бъда категоричен дали удавянето е инцидент или има чужда намеса. По думите на д-р Тренчев би могло да се направи ексхумация на тялото на дядо Кирил, но вече би било трудно да се докажат евентуално съмненията.

Епископ Игнатий: Митрополит Кирил беше убит

Покойният митрополит на Варна – Кирил, който бе намерен удавен в местността Траката на 9 юли, всъщност е бил убит. Това заяви пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com