Министерството на икономиката обвини изпълнителя за арестуваните реплики на златни съкровища в Дубай

9778
Министерството на икономиката обвини изпълнителя за арестуваните реплики на златни съкровища в Дубай
Снимка: БГНЕС

Реплики на панагюрското и варненското златно съкровище са били конфискувани, а членове на българската делегация, които ги пренасяли в личния си багаж  – арестувани за кратко на летището в Дубай. Репликите на двете златни съкровища е трябвало да бъдат представени в българския павилион на Експо 2020, което започва от 1-ви октомври и ще продължи до 31-ви март.

Във връзка с неприятния инцидент днес от Министерството на икономиката излязоха с официална позиция. Лицата не са служители на  Министерството на икономиката, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка, за организиране представянето на България на ЕКСПО 2020.

Като координатор на българското участие в Изложението Министерството на икономиката е обявило обществена поръчка за изпълнител и  има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД  „България ЕКСПО 2020“ за осигуряване на цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на Р България в Световното универсално изложение ЕКСПО2020 Дубай в ОАЕ.

Министерството на икономиката винаги е оказвало съдействие на изпълнителя при комуникацията му с институциите и е предоставяло необходимата информация за успешното изпълнение на договора.

Документите за износ/внос на  културното наследство е трябвало да бъдат изготвени  от фирмата изпълнител. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя - ДЗЗД " България ЕКСПО 2020".

Тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката  на документите е оставена за последните дни преди заминаването.

Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя.“ – се казва в становището.

Припомняме, че договорът, подписан през декември месец 2019 г., е за сумата от 6 720 000 лв. с ДДС. Страна по него е тогавашният министър Емил Караниколов.

Справка в регистъра Дакси сочи, че в консорциума участват пет фирми.

С най-голям дял в него – 50% е „Проджект Мениджмънт Адвайзори“ ЕООД на Юлиана Шишкова. С 25% е фирма „АРКА-Л.Т.Д.“ООД със съдружници Димитър Гачев, Марина Гачева и Саво Вълчев.

Фирма „Д.о.Ф“ ЕООД – на Мариела Киселкова, е с 10% дял в обединението, но то е регистрирано на нейния адрес – гр. София, ул. „ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ“ No 1, ет. 2. Представлява се от Любомир Ганчев.

„Сиела Норма“ АД, чийто действителен собственик е Иван Тодоров, и „Инфинити Травел“ АД (собственост на Иван Тодоров и Елизабета Сотирова) – са с по 7,5% участие в консорциума.

 

Как и защо реплика на Панагюрското и Варненското съкровища бе задържана в Дубай

Митничарите на летището в Дубай са задържали членове на българската делегация за ЕКСПО 2021, които са пренасяли в ръчния си багаж репли...

 

Междувременно от Националното сдружение на общините в Република България ни информираха неофициално, че представители на консорциума поискали от Сдружението общини, които да си платят за участие в международното изложение. Условието било общините да си платят транспорта и нощувките.

Actualno.com потърси изпълнителя за коментар по двете теми, но телефонът, вписан в договора за контакт с него, се оказа неправилен. Медията ни ще продължи с опитите да се свърже с официален представител на консорциума.

В документацията на обществената поръчка изрично е посочено следното: „Участникът в Обществената поръчка може да предложи способи за сътрудничество със спонсори и партньори, без комерсиална цел, за осъществяването на българското участие (в рамките на Предложението за цялостно осигуряване, логистика и материално-техническа поддръжка на павилиона), като обема на дейностите, осъществявани от спонсорите и партньорите следва да надгражда минималните дейности, посочени в настоящата Техническа спецификация“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com