"Може да не е веднага": Сарафов с указания за отнемането на колите на пияни и дрогирани шофьори

3554
"Може да не е веднага": Сарафов с указания за отнемането на колите на пияни и дрогирани шофьори
Снимка: БГНЕС

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до прокурорите в цялата страна указания как да действат след последните промени в Наказателния кодекс, които засягат шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

С промените депутатите предвидиха отнемането в полза на държавата на автомобил, послужило за извършване на престъпление, или присъждане на неговата равностойност в случаите, когато водачът не е собственик.Още: Как невинни могат да пострадат от мерките срещу пияни и дрогирани шофьори? (ВИДЕО)

Какви са указанията?

В указанията се казва, че превозните средства винаги се приобщават като доказателства по делата - както за катастрофите, при които е причинена смърт или телесна повреда, така и по разследванията за шофиране след употреба на алкохол или наркотици. Приобщаването не налага задължително изземане.

Превозното средство трябва да бъде огледано, фотографирано и да се вземат мерки да не се повреди или измени, включително като се запечата мястото, където се съхранява. По делата за катастрофи е препоръчително колите да се изземат като веществено доказателство и да се пазят до завършване на разследването. 

Сарафов също така нарежда прокурорите да искат от съда запори на колите, без значение, че те са доказателство по делата. Това обаче може да се прави едва когато на някого е повдигнато обвинение. Ако превозното средство не е собственост на обвиняемия, ще се иска запор на такава част от имуществото му, която съответства на стойността на колата. Ще се искат запори и за обезпечаване на глобите, предвидени от НК.

Във всички случаи, когато колата е била иззета по дело за шофиране след алкохол или наркотици, а не е собственост на обвинения, незабавно след запорирането ѝ и след приключването на оценителната експертиза, се преценява възможността за връщането ѝ на собственика, инструктира още и.ф. главният прокурор. Още: Експерти: Отнемането на автомобили от пияни шофьори е недомислено, ще има проблеми

На шефовете на апелативните прокуратури е указано да организират проучването и анализа на практиката на прокуратурите и съдилищата във връзка с прилагането на промените в НК и при констатиране на неправилна или противоречива практика да сезират Върховната касационна прокуратура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com