Момчето-терорист от Пловдив било вербувано от "Ислямска държава"

9915
Момчето-терорист от Пловдив било вербувано от "Ислямска държава"
Снимка: БГНЕС

16 годишното момче, което е готвило терористичен акт в Пловдив, било вербувано от "Ислямска държава". Това заяви зам.главният прокурор Иван Гешев, предаде "Фокус". 

Той допълни, че на него трябва да бъде оказана психологическа помощ. 

Германското разузнаване се опасява от атентати на ИД в Европа

Германското външно разузнаване предупреди, че терористичната организация "Ислямска държава" може да организира атентати в Европа, преда...

„Затова внесохме през вчерашния ден мярка, не с цел наказателна отговорност, а да бъде поставено в специализирано заведение и да му бъде оказана помощ и с него да бъде работено от специалисти, психолози и психатри. Съдът през вчерашния ден е преценил, следва да бъде взета мярка за неотклонение под наздора на Детска педагогическа стая, която според мен е в някаква степен грешка“, каза той и посочи, че прокуратурата ще внесе протест. „В случай, че съдът не възрпиеме нашето виждане, което може да не е най-правилното, ще трябва отговорността да бъде поета от семейството, училището и в крайна сметка колегите от ОДМВР – Пловдив в Детска педагогическа стая“, допълни още Гешев.

"В случая с момчето от Пловдив не говорим за мрежа, а за отделен случай. На въпрос дали има други подобни случаи в страната, Гешев отговори: „Няма да коментираме, случаи, по които се работи“, каза още той. По думите му от социалната мрежа ученикът е прехвърлен на чат, на „Телеграм“. „Най-масовият чат, който използва ИДИЛ“, каза още Гешев.

"Родителите трябва да общуват с децата си, защото има реална опасност в мрежата да попаднат на радикализация. Трябва коректно да се каже, че този тип проблеми са вече реалност в България“, каза Гешев. По думите му недопускането на такива процеси е обект на работа на семейството, училището и на много други органи. „Взаимодействието в среда между всички служби, които бяха организирани беше перфектно, разви се в рамките на 5-6 часа. Българските граждани могат да се гордеят със своите служби за сигурност, прокуратурата и следователите“, допълни Гешев. „Има една нова реална опасност, която се нарича модерно казано – радикализация или промиване на мозъци“, каза още той.

Прокурор Гешев уточни, че при претърсванията са намерени формули за създаване на взривни вещества. Гешев допълни, че в началото детето е твърдяло, че има интереси към химията. Според него това в някаква степен е едно объркано дете. На въпрос дали то е било задържано в училище, Гешев каза, че това е станало със съдействието на бащата, но не в училище и по нормален начин.

Водачът на "Ислямска държава" се появи в нов запис (ВИДЕО)

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади се появи с ново видео. Багдади не се беше показвал на екран от 5 години, пише БГНЕС, ...

„В този случай за прокуратурата и за колегите, които работиха, става въпрос на първо място за едно дете и за жертва, а не за един евентуален извършител на евентуално доста сериозно престъпление. Става въпрос на първо място за лична трагедия в някаква степен, която за щастие не е развита до някакви мащабни размери, а не толкова за едно досъдебно производство“, допълни той.

Според него обществото трябва да знае и да бъде запознато в едни разумни граници с това, че някои проблеми са съществуващи и за България. „Тези проблеми касаят всеки от нас като родител в тази страна. Тези проблеми трябва да започнат да бъдат решавани и на тях да им бъде противодействано от обществото и цялата държава“, допълни още Гешев.

Зам.главният прокурор заяви, че под егидата на главния прокурор се подготвя проект за създаване на антитерористични центрове. 

„Тези центрове би трябвало да комулират в реално време цялата информация и в реално време почти всички служби да имат представители. Ако има разбиране от премиера, нещата могат да се случат в кратък период. Относно наказателно-правния аспект, ще кажа, че основният проблем, който трябва да бъде решен в кратък срок е взаимодействитео между отделните служби, които са ангажирани в противодействието срещу тероризма“, каза още Гешев. Според него конкретната реакция се е дължала на това, че всички ангажирани ръководители на служби се познават и имат добри отношения. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими