Мъж, убил от бой жена си, влиза в затвор за 17 години

2545
Мъж, убил от бой жена си, влиза в затвор за 17 години
Снимка: Actualno/Елена Страхилова

17 години затвор за Стилиян Костов, убил от бой жената, с която живеел на семейни начала - Даниела Доцева. Присъдата е на Софийския градски съд. Семейството на убитата смята да я обжалва пред Софийския апелативен съд с мотив, че е под средната граница на най-лекото по вид наказание.

„Броят, видът, тежестта и локализацията на всички причинени на пострадалата наранявания сочат проявена от обв. Костов изключителна ярост и ожесточение, а освен това деянието е извършено в условията на домашно насилие, предшествано от системно упражняване на физическо и психическо насилие...“, се сочи в присъдата.

„Обръщам се към Вас във връзка с убийство, извършено в условията на домашно насилие и с особена жестокост. Настоящото намирам за полезно да достигне до повече граждани с цел информираност и защита на правата им, а така също набирането на повече гласност с оглед постигане на обществено недоволство, което очевидно е единственият начин да се достигне до законодателни промени. Последният такъв пример е случаят „Дебора“- отново епизод на зверства в условията на домашно насилие“, пише ни адв. Йордан Първанов. Още: Удряше я с пръчка: Баща преби дъщеря си във Вакарел

В края на м. август 2022 г. Стилиян Костов е задържан от органите на МВР по повод подозрения, че умишлено умъртвил Даниела Доцева в с. Войнеговци, Столична община.

С нея живели на семейни начала и имали 3 деца. Отглеждали и още едно дете от предишен партньор на Доцева.

„След инцидента с кантората ни се свързаха майката на починалата и нейния брат. В хода на досъдебното производство Костов бе привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 115 от НК. Впоследствие, след като сезирахме Софийска градска прокуратура, се установи, че убийството е извършено в условията на домашно насилие, предшествано от системно упражняване на физическо и психическо насилие, датиращо от началото на 2010 г. до смъртта ѝ. Още: Пак домашно насилие над дете: Задържаха мъж в Ловеч

Установено е, че на 14.05.2020 г. Костов е нанесъл удари с ръце и крака по главата и тялото на Доцева. На 27.05.2022 г. я пробол с нож в областта на дясното бедро и й се заканил с убийство.

Даниела се снабдила със заповед за незабавна защита издадена спрямо Костов, която му била връчена на 7-ми февруари 2020 г. Пет дни по-късно обаче той нарушил заповедта. Заради това той бил обвинен и признат за виновен за престъпление, като бил освободен от наказателна отговорност и му е наложено наказание глоба от 1000 лева. 

На 14-ти май с.г. отново нарушил заповедта, наново е обвинен и признат за виновен. Наложена му е същата по размер глоба – от хиляда лева.

Освен извършено в условията на домашно насилие, убийството е извършено и с особена жестокост, предвид обстоятелството че освен разкъсването на слезката (причинило смъртта на Даниела), чрез нанасяне на удари с ръце и крака по тялото, главата и крайниците Костов й причинил и множество други травматични увреждания.

„Тук е мястото да се уточни, че при наличието само на един от квалифициращите признаци (домашно насилие или особена жестокост) е предвидено наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна съгласно чл. 116 от НК. Независимо от наличието на 2 квалифициращи признака, липсата на съжаление, критичност или разкаяние, лошите характеристични данни както и обстоятелството, че на 2 пъти Костов е нарушил заповедта и е осъден за това, първа инстанция постанови присъда от 17 години лишаване от свобода. Макар на пръв поглед присъдата да изглежда немалкаq обръщам внимание, че същата е под средната граница на най- лекото по вид наказание. В тази връзка ще обжалваме същата пред Софийски апелативен съд“, допълва адв. Първанов. Още: Заплаши жена си с резачка: Домашно насилие в Кърджалийско

По думите му казусът е валиден за цялата страна, тъй като често научаваме за пострадали, независимо наличието на заповеди за защита, познати още в обществото като „ограничителни заповеди“.

Очевидно е, че насилниците не се възпират нито от тяхното издаване, нито от това, че са осъдени многократно за тяхното неизпълнение и в крайна сметка реализират епизоди на насилие и убийства.

„В тази връзка считам, че следва да бъдат инициирани и реализирани законодателни промени, които да доведат до ефективно възпиране на насилниците, за да не ставаме свидетели на повече жестоки убийства. При тази ситуация децата на пострадалата ще живеят без майка и баща“, допълва адв. Първанов.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Доживотен затвор за мъж, убил бившата си съпруга по мъчителен начин

Иззеха старинна чаша от частен дом в Кърджали

Крал маркучи: Арестуваха мъж в Пловдивско

Търсят кръводарители за 15-годишното момиче, блъснато в Сопот

Млад мъж обезобрази приятелката си с ножица

Прокуратура, МВР и ДАНС ще се борят заедно с изборните престъпления

Търговци се оплакаха от бум на кражбите, а полицията не взима мерки

Български масажист е осъден в Англия за сексуални посегателства

Много пиян и с камион: Хванаха шофьор с 4.25 промила алкохол край Созопол

Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев загуби дело срещу Ивайло Мирчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com