На ниво комисия приеха при домашен арест да се слагат контролни гривни

19286
На ниво комисия приеха при домашен арест да се слагат контролни гривни
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в НС прие с единодушие промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които бяха представени прокуратурата и внесени в парламента от депутати от различни парламентарни групи, предаде БГНЕС.

Промените се отнасят за мерките за процесуална принуда. На първо четене за тях гласуваха 15 депутати, против и въздържали се нямаше.

Припомняме, че може би най-популярните и считани за най-важни промени са искането да се отнемат документите на лица, на които е наложена забрана за напускане на страната и издаването на специални документи в такива случаи, както и, че при мярката „домашен арест” се прилага контрол с електронно средство за наблюдение (гривна). И, разбира се, ново определение на „подписка” - забрана за обвиняемия да напуска местоживеенето си без разрешението на съответния орган и въвеждане на система за контрол за спазване на тази забрана посредством периодична регистрация в службите на МВР. Скандалното е, че сега самият Сотир Цацаров не знае колко са лицата, които имат забрана да напускат България.

"И по настоящем в случаите, когато се взема мярка за неотклонение "задържане под стража" или в други хипотези, личната карта се отнема от лицето като принудителна административна мярка – това са разпоредбите на чл. 74 и 75", обясни той. В случая се предлага отнемане на документите, чрез които лицето може да пресече държавната граница и вместо тях се издават заместващи документи", каза главният прокурор.

Цацаров: Само ВКС ще разрешава СРС-та за съдии, прокурори и следователи

Предлагаме промени в начина, по който се осъществява мярката неотклонение "Подписка" и промяната й от поемане на задължение от страна н...

При внасянето на поправките Цацаров дори посочи, че например за мярката за неотклонение "домашен арест" се предлага и максимален срок, в който тя може да трае. До настоящия момент такова нещо не е съществувало. "Не мисля, че нарушение на човешките права представлява въвеждането на практики, които в огромната част от европейските страни или в групата страни, които ние отдавна сме свикнали да казваме, че са утвърдени правови държави са просто утвърдена практика и законодателни решения. Ние не сме измислили нещо ново", каза той.

За предложението подсъдимият да е задължен да присъства и на заседанията на втората инстанция на съда по дела с обвинение за тежко престъпление, Цацаров обясни, че смисълът е докато там тече делото "да не чакате на Бахамите резултата и от там да решите какво да правите", каза той.

"Към настоящия момент системата за превенция на неотклонението граничи към нулата", заключи Сотир Цацаров при внасянето на поправките в НПК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com