Над десет опита за телефонни измами за половин час в Шуменско

787
Над десет опита за телефонни измами за половин час в Шуменско
Снимка: iStock/Guliver

Над десет са опитите за телефонни измами в Шуменско, като сигналите от потенциалните жертви са получени в рамките на половин час днес следобед, съобщават от пресцентъра на полицията.

Измамниците обясняват, че са от полицията и че имат списък, в който фигурира името на човека като потенциална жертва на измамници. Във второ обаждане на отсрещната страна на линията е непознат, който се държи арогантно и отправя закани и заплахи, в случай, че не бъде предадена определена сума пари. Следва трето обаждане, в което тези, които са се представили за полицаи обясняват, че са засекли разговора и молят хората да им съдействат да заловят измамниците. За целта им казват да предоставят парични средства пред входове на жилища или да ги хвърлят през тераси.

Телефонните измами си остават истинска напаст

Само една на всеки десет телефонни измами през 2016 година е била разкрита. Това сочи годишният отчет на МВР за миналата година. Данни...

От полицията отново предупреждават жителите на областта по никакъв начин да не предоставят пари на непознати и по никакъв повод да не оставят ценности или парични средства в торбички пред домовете си, както и да не ги пускат през терасите.

Ако получите такова обаждане, веднага прекъснете разговора. Чуете ли сигнал свободно, потърсете дежурен полицай чрез телефон 112 за съвет, съветват от полицията и припомнят, че няма практика, в която униформени служители да искат съдействие от граждани за залавяне на престъпник с условие да бъдат предоставени парични средства на непознати или да бъдат оставяни на различни места. Ако по телефона получите обаждане от непознат, който ви отправя закани и заплахи, не изпадайте в паника и подайте сигнал на телефон 112. До момента всички хора, които са получили подобни обаждания са консултирани с дежурните полицаи и измамите са били предотвратени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com