Нередности при задържането на един от протестиращите за инцидента край румънското посолство посочи адвокатът му

5763
Нередности при задържането на един от протестиращите за инцидента край румънското посолство посочи адвокатът му
Снимка: ПЦ на МВР

Нередности при задържането на един от протестиращите за инцидента при румънското посолство посочи адвокатът му пред BTV. Няколко малки, но важни дейтала - като това, че час и половина не позволили на защитника да види клиента си; по време на разпознаването само той бил със свалени връзки на обувките, което води до мисълта, че именно той е задържният. Всичко започва обаче с объркване кога точно са му повдигнати обвинения за инцидента?

Трима са задържани за инцидента при румънското посолство - това обявиха от СДВР вчера сутринта. Тогава протестиращи влязоха в спор с жена с две деца в автомобила си, която се опита да мине през блокадата на бул. Ситняково.

Трима арестувани след инцидента при блокадата до румънското посолство (СНИМКА)

Един от задържаните е роденият през 1994г., Георги Георгиев, който работи като готвач. Общ познат ги свързал. Адвокатът му - Полина Велчева, разказва, че едва снощи в 22:30 ч. е получил две обвинения за хулиганство и за увреждане на МПС.

"Сутринта, когато от СДВР са съобщили, че има задържани и обвинени по случая това не е било вярно – Бяха задържани за 24 часа, но не и обвинени", поясни адв. Велчева.

В момента той е задържан за 72 часа. Прокуратурата ще поиска постоянното му задържане. Мярката ще се гледа днес или утре.

Каква е версията на задържания Георги?

По думите му той е бил част от протеста, когато част от протестиращите са блокирали бул. Ситняково пред румънското посолство и кръстовището на бул. "Ситняково" и "Гео Милев". На мястото е имало две блокади.

Той е останал пред румънското посолство и за негова изненада един автомобил е преминал през първата и стигнал до втората блокада. Хората помолили госпожата да обърне, разказва адвокатът версията на задържания протестиращ.

Тя излязла от колата, говорила с протестиращи и се върнала обратно в колата.

Георги не е знаел, че вътре има две деца - бил от дясната страна на колата, не от страната на водача. Видял е как тя влиза в автомобила, пали колата и тръгва. Минава през едно колело на улицата. Пред Георги момиче е паднало пред колата. Имало е и деца около автомобила. В този момент никой не знае какво се е случило, обяснява адвокатът.

По негови думи по време на инцидента Георги по никакъв начин не е увреждал автомобила или е използвал обидни изрази срещу жената.

До този момент няма никакви доказателства лично той да е увредил колата по някакъв начин или да е извършил хулигански действия, каза адв. Велчева.

Какво се случи когато политологът Стойчо Стоев и протестиращи се срещнаха? (ВИДЕО)

"Политологът на ГЕРБ Стойчо Стойчев, се опита да премине през мирно протестиращите, полицията на 100 метра не се намеси!" Така е озагла...

"Клиентът ми категорично няма да се признае за виновен", заяви тя.

Как тогава е бил арестуван?

По думите на задържания Георги, той бил извикан настрани от полицейските служители за справка. Бил пред полицейския бус, където направили справката в рамките на 20тина минути и му казали, че е задържан. Завели го в Първо районно управление, разказва адвокатът.

Коя е жената от автомобила?

Вчера я видях за първи път. 

Протестът пред Румънското посолство не е бил заявен, затова не сме го охранявали

"Мероприятието на Румънското посолство не е било заявено и затова не сме го охранявали, т.е. нерегламентирано е. Реагирали сме своеврем...

Не са й били извършени тестове за алкохол и дрога. Според мен се налагат заради самата случка. Органите на реда го преценяват. Стояхме до 3 сутринта. Настоявахме да й бъдат извършени, въпреки че тя вече беше извън Районното управление, каза адвокатът.

Защо така са подходили полицаите? Не мога да отговоря, коментира тя.

Още няколко детайла

Вчера се извършваше се разпознаване на Георги. Бяха 4 лица. Той единствен бе без връзки на обувките, което навежда на мисълта кое е задържаното лице. Казвам факти, и направих възражение за това нещо. Мисля, че не е редно. Всички задържани им махат връзките, но на другите не бяха, каза адв. Велчева.

При моето пристигане, около час и половина не бях допусната до Георги. За това нещо трябваше да сигнализирам 112 – да кажа, че ми се нарушава моето право, както и на Георги. В същото време жената (бел.ред. от изпочупения автомобил) минаваше през служебния вход. Тя не беше регистрирана в дневника за посетители. Хората, които не се вписват в този дневник, това са задържаните. Всички трябва да бъдат описани там. До колкото знам срещу нея няма заповед за задържане, каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com