НМД настоява за действия и отговори по случая с детето-аутист

29853
НМД настоява за действия и отговори по случая с детето-аутист
Снимка: Thinkstock

Национална мрежа за децата (НМД) настоява за незабавни и координирани действия от страна на институциите за проверка на сигнала и предприемане на действия и подкрепя призива на родителите на детето, жертва на сексуално насилие в IV-то помощно училище в София.

От организацията също така искат и отговор от страна на институциите, съгласно действащото законодателство в страната, по следните въпроси:

НПО: В България няма превенция на сексуалното насилие

Национална мрежа за децата подкрепя призива на родителите на детето, жертва на сексулано насилие в IV-то помощно училище в София, съо...

- Задвижен ли е координационният механизъм за работа в указаните срокове?

- Регистриран ли е случаят от органите на МВР? И кога?

- Направена ли е оценка на сигнала от Отдела за закрила на детето в рамките на 24 часа от неговото подаване?

- Сформиран ли е мултидисциплинарен екип по случая, който да подкрепи оценката на случая в рамките на 24-те часа след подаване на сигнала?

- Включва ли мултидисциплинарният екип представители на доставчици на услуги и специалисти с експертиза и опит, които могат да подкрепят изпълнението на плана за действие и подкрепа на детето и семейството?

МОН извърта нещата с момиченцето-аутист към инцидент, майката иска истината

Вземайки дъщеря си от главния вход на училището (IV-то помощно училище „Проф. Димитър Кацаров”), разбрах, че блузата ѝ е об...

- Информирана ли е Държавната агенция за закрила на детето за необходимостта от предприемане на кризисна интервенция и предприети ли са действия за психологическа подкрепа на детето и семейство?

- Предприети ли са необходимите действия от страна на Ръководството на IV-то помощно училище в София за изясняване на обстоятелствата около случая и закрила на другите ученици?

Днес Национална мрежа за децата ще внесе становище по случая към Главна прокуратура, Омбудсмана на Република България и отговорните институции.

От организацията посочват, че този случай показва, че всички институции, които работят с деца спешно трябва да въведат процедури за всички, работещи пряко с тях, които да гарантират механизми за подбор на персонала, неговото обучение и супервизия с цел превенция на сексуалното насилие.

Такъв механизъм в България все още не е въведен в училищата, детските градини, полицията и съда.

Дете аутист може би е било насилвано в помощно училище, МОН започва проверка

Експерти от образователното министерство са започнали проверка в IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“ в София след си...

Припомняме, че по силата на приложение 1 към Координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция, получилият сигнала орган (Дирекция „Социално подпомагане“/Отдел за закрила на детето, Държавна агенция за закрила на детето или МВР ) е длъжен да уведоми за това останалите незабавно до 1 час от регистриране на сигнала, включително по телефон и факс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com