Нов удар на ало измамниците: Възрастна жена даде 8500 лева на непознати

2437
Нов удар на ало измамниците: Възрастна жена даде 8500 лева на непознати
Снимка: iStock

Възрастна жена от село Комощица в община Якимово е дала 8500 лева на телефонни измамници. Жертвата е била заблудена по телефона, че помага на полицията за залавяне на измамници и е дала хартиен плик на непознат мъж, който дошъл в дома ѝ и взел парите на входната врата, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Жената получила обаждане на домашния си телефон от непознат, който се представил за инспектор от полицията и заявил, че трябва да съдейства за залавяне на измамници, като даде пари на един от тях, а после полицията щяла да го залови и да ѝ върне сумата. Стопанката повярвала на това и дала всичките си налични 8500 лева на непознатия. Случаят се разиграл вечерта на 18 декември и след като почакала до 21 декември и никой не ѝ се обадил да върне парите, жената позвънила на телефон 112. Едва тогава разбрала, че е измамена.

74-годишна жена от Каварна даде 8000 лева на телефонни измамници

Жена на 74 години от Каварна даде 8000 лева на измамници, след като мъж се е представил по телефона за познат на нейния внук, се съобща...

По случая е образувано досъдебно производство по член 209 от Наказателния кодекс.

Измамата е третата поредна в Монтанско за последната седмицата. При първата 85 годишен мъж пътува с такси през нощта от село Белотинци до Монтана, за да остави пари пред болница в града. При втората жена на 81 години от Лом остави 2600 лева пред местната болница, като и в двата случая жертвите бяха въведени в заблуждение, че помагат на полицията да залови опасни престъпници.

От ОД на МВР в Монтана припомниха за БТА, че в региона имаше бум на измамите в периода  2015-2020 година. Тогава годишно имаше по около 50 измами, а щетите от измамите достигаха до 250 000 - 300 000 лева годишно, като имаше случаи на дадени наведнъж 30 000 - 40 000 лева. През годините имаше и заловени измамници, но в повечето случаи бяха залавяни техните помагачи, които прибират парите от жертвата. Имаше и осъдителни присъди за измамите, но част от тях останаха неразкрити.

С цел пресичане на телефонните измами полицията в Монтана разработи брошури с указания как хората да се предпазят от тях. Брошурите бяха разпространени в целия регион чрез пощенските станции, кметствата и общините, пенсионерските клубове и държавните администрации. След това измамите намаляха, като през 2021 година имаше 10, а през тази година до преди седмица имаше само една успешна и няколко неуспешни. В последната седмица обаче телефонните измами зачестиха и жертвите в областта дадоха близо 18 000 лева.  От полицията заявиха, че тези измами трудно се разкриват, защото измамниците използват карти за мобилни телефони, които се продават свободно и без регистрация на името на определен човек в някои от съседните на България страни и ако измамникът не бъде заловен в момента на вземане на парите, то после това не става лесно.

Румъния ни предаде трима ало-измамници, задържани в Букурещ

Днес, 18 декември 2020 г., на ГКПП „Русе-Гюргево“ румънските власти предадоха на българските съдебни органи задържаните на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com