Оневиниха подуправител на БНБ за изтеглянето на влога ѝ от КТБ часове преди затварянето на банката

8180
Оневиниха подуправител на БНБ за изтеглянето на влога ѝ от КТБ часове преди затварянето на банката
Снимка: БГНЕС

Като шеф на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска не се е възползвала от вътрешна информация, решавайки да изтегли над 64 хил. евро на каса в КТБ часове преди банката да бъде поставена под специален надзор. Това е решил Върховният административен съд, чиято дума по казуса е окончателна, съобщава „Сега“.

Тримата върховни съдии – Румяна Папазова, Николай Гунчев и Десислава Стоева, потвърждават решението на долната инстанция от февруари и Кордовска, която в момента е заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете, излиза чиста от делото за конфликт на интереси.

На първа инстанция: Няма проблем, че бивш директор на БНБ си изтеглил парите от КТБ в последната минута

Бившият ръководител на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска си е изтеглила парите часове преди затварянето на КТБ, но това не значи, че...

През май 2018 г., 4 години след подаването на сигнала за конфликт на интереси срещу Кордовска, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) установи, че в последните работни минути на 19 юни 2014 г., преди на 20 юни КТБ да бъде поставена под специален надзор по предложение и на самата Кордовска, тя е изтеглила 64 195 евро от банката на Цветан Василев. Според КПКОНПИ, това е станало благодарение на вътрешна информация за предстоящите мерки срещу КТБ, известна на Кордовска.

От 18 юни в банката на Цветан Василев е действала надзорна инспекция. Кордовска е имала достъп до счетоводната и информационната система на банката, следователно в края на деня на 19 юни, когато е извършено тегленето, е била наясно, че КТБ е неплатежоспособна. Знаела е, че на следващия ден БНБ ще заседава за поставянето й под специален надзор. Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители, включително и за тези, които са изтеглили депозитите си след 12 юни, прие комисията. Двете съдебни инстанции обаче отхвърлят тези изводи на КПКОНПИ.

В решението на Върховния съд е записано как на 20 юни управителят на БНБ Иван Искров и Кордовска като подуправител, ръководещ надзора, изготвят и внасят в Управителния съвет на БНБ докладна записка, че от 12 юни тече засилено теглене на средства от сметки на клиенти на КТБ. Докладват и писмо от КТБ, постъпило същия ден, че поради засиленото теглене на средства от клиенти на банката в периода 12 юни - 19 юни, ликвидните активи на банката към 20 юни не са достатъчни, за да може банката да изпълнява задълженията си в деня на тяхната изискуемост, поради което е налице опасност от неплатежоспособност, което дава основание КТБ АД. да бъде поставена под специален надзор. Това се случва още същия ден.

ВАС приема, че решението на КПКОНПИ, че Кордовска е в конфликт на интереси е незаконосъобразно и комисията е взела решението без да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата от значение за случая. Както и че изводите на КПКОНПИ за нарушенията на Кордовска се базират само на предположения въз основа на длъжностната ѝ характеристика. "Фактът на засилено теглене на депозити е бил публично известен", пишат съдиите, визирайки започнали тегления още от 12 юни - на пари в брой, което и КПКОНПИ сама била казала и потвърдила. Освен това, според съдиите нямало каквито и да е доказателства, че на 19 юни Кордовска е имала служебна информация, че банката ще бъде поставено под специален надзор - защото имало заседание на УС на БНБ сутринта на 20 юни, 2014 година и там било решено да се премине към специален надзор по отношение на КТБ. Затова и не е нарушен законът, според който "лице, заемащо публична длъжност, няма право да използва или да разрешава използването в частен интерес на информация, получена при изпълнението на правомощията или задълженията му по служба, докато заема длъжността". Както и когато загуби делото на първа инстанция, Антикорупционната комисия отново е осъдена да плати на Кордовска 600 лв. разноски.

Комисията за КТБ ще изслушва Кордовска, а "Биволъ" ще праща писмени показания

Комисията за КТБ ще изслушва Нели Кордовска, която ръководи "Банков надзор" в БНБ и председателят на Фонда за гарантиране на влоговет...

Прокуратурата не участва в разглеждането на делото на първа инстанция. Пред Върховния административен съд обаче се включва прокурор Христо Ангелов, който пледира в полза на КПКОНПИ. Според него при Кордовска има установен конфликт на интереси. Той твърди, че са изяснени всички факти и обстоятелства и комисията е формирала обоснован извод за нарушението на Кордовска. Прокурорът твърди, че към 19 юни тя е разполагала със служебна тайна за състоянието на КТБ, опасността от неплатежоспособност на банката и наличие на основания за поставянето ѝ под специален надзор. Според него, тази информация е била на разположение на ограничен кръг хора и не е била публично известна. Тя е изтеглила депозита си в 17:09 часа, извън работното време на банката, което е до 16:30 часа, обяснява прокурорът. И продължава - Кордовска е използвала служебната информация в свой частен интерес, получила е парите си и е избегнала неблагоприятните последици свързани със специалния надзор като блокиране на паричните суми за 5 месеца и намаляване на лихвите. Кордовска не е била мотивирана от публичната, а от служебната информация, с която е разполагала. Тя не е опровергала това по време на делото, пледира още прокурорът, но съдиите приемат доводите на адвоката на Кордовска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com