Осъдиха само на година затвор Ахмед Муса, въпреки призиви за убийства

4961
Осъдиха само на година затвор Ахмед Муса, въпреки призиви за убийства

Тричленен състав на ВКС отмени присъдата на имама Ахмед Муса, наложена от Апелативен съд – Пловдив.

На религиозния духовник е наложена присъда от само 1 г. „лишаване от свобода“, присъединено с наказание „глоба“ от 5000 лв.

Ахмед Муса призна, че работил със заподозрян за връзки с "Ислямска държава"

Като една птица, освободена от кафеза, така се чувствам – това заяви обвиненият за разпространение на радикален ислям имам Ахмед ...

Муса е признат за виновен в извършването на престъпления: проповядвал чрез слово антидемократична идеология, членувал в организация, която си поставила за цел проповядване на антидемократична идеология и проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово.

Първоинстанционната присъда е изменена и Муса е оправдан за членство в организация.

Върховните съдии приемат, че за деянията е изтекла абсолютната давност, поради което наказателното производство следва да се прекрати, като се отмени постановеният в тази част съдебен акт.

В мотивите на ВКС се уточнява, че срокът на изтичане на абсолютната давност по първото обвинение е 30.10.2018 г., а по второто – 07.04.2018 г.

В решението на ВКС се подчертава, че Муса е използвал религията, за да проповядва омраза към християните, евреите и всички други религи.

Съдът пусна Ахмед Муса на свобода

Ахмед Муса Ахмед беше освободен от ареста по разпореждане на Окръжния съд в Пазарджик. Това се случи по време на заседанието срещу 14 ...

Публично на своите петъчни проповеди в джамиите, в кафенета и на други публични места пред събралите се хора е изричал, че „който не е с нас, е против нас“, че „ислямът ще победи по целия свят и това ще стане със сила и меч“, с „джихад“.

Той твърдял още, че „поклонниците на салафизма“ са истински мюсюлмани, а всички останали са „неверници“, „грешници“ и „гяури“.

В речите си той възхвалявал тези, които „умират за вярата“, „слагат бомби и режат глави“ в името на тази вяра. Убеждавал, че мюсюлманите трябва да воюват с християните, да „убиват и колят“, докато те не приемат исляма.

Касационната инстанция не констатира явна несправедливост на наложеното на Муса наказание.

Съдебната сага се точи вече седем години, като по съдилищата в Пазарджик, Пловдив и София. През 2014 годинаглавният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Борислав Сарафов и шефът на ДАНС Владимир Писанчев. посочиха Муса, като лидер на група за проповядване на радикален ислям.

Пуснаха свързвания с ИДИЛ Ахмед Муса под гаранция

След 3 години в затвора, Ахмед Муса Ахмед днес беше пуснат под парична гаранция от 7 500 лева. Окръжният съд на Пазарджик уважи искане...

Ахмед Муса проповядва на фона на знамето на Ислямска държава, а в проповедите си той говори за прослава на терористичната организация и нейния лидер. По думите на Писанчев Ахмед Муса е говорел, че всеки трябва да слуша безусловно религиозните си водачи, т.е в случая него. В интернет и по време на проповедите си на живо имамът проповядвал още, че всеки един трябва да изпълни своя дълг ако това се поиска от него. "Появиха се призиви за джихад, появиха се опити да се набират бойци за Ислямска държава", разкри още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими