От КТБ признаха: Има напрежение между Пеевски и Василев

23359
От КТБ признаха: Има напрежение между Пеевски и Василев

 

„Има напрежение между г-н Пеевски и г-н Василев”. Това призна в интервю за bTV петък изпълнителният директор и член на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Георги Христов. Той не отговори на въпрос дали шефът на финансовата институция и депутатът от ДПС са се скарали, но уточни, че фирми, за които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от Делян Пеевски, са обект на съдебни действия от страна на КТБ, както и други, които са длъжници на банката.

Христов не коментира и реда на събитията в отношенията между Пеевски и Василев – дали първо е бил конфликтът, а след това отказът от обслужване на кредити или обратното. Ръководителят в КТБ допълни: „Фактът е, че ние сме длъжни като управляващи чужди пари да защитим тези наши активи. Т. е. всички процесуални действия, които извършваме, са в рамките на закона и в тях – къде с по-голям успех, къде с по-малък, вървим напред”. От думите на Христов обаче стана ясно, че КТБ е започнала да търси по съдебен ред задължения от фирми, които са свързани с депутата от ДПС.

Мащабна проверка тече в офисите на КТБ, банката отрича да е срещу нея

Мащабна проверка тече в бизнес сградата на бул. "Цар Борис III" 159 в София, където се помещават офисите на Корпоративна търговска банк...

Днес в офиси на КТБ в сградата на бул. "Цар Борис III" не са извършвани никакви действия от страна на прокуратурата. Акцията е била от шести етаж нагоре, където има фирми. Някои от тях са свързани с Василев, уточни Христов, но "това съвпадение не може да бъде проектирано върху самата банка". На проверяваното днес място се намира и офисът на фирмата "Бромак", която е 100% собственост на Василев.

За разпитите на шефове на банката, за които стана ясно в сряда, Христов уточни, че показания са дали шестима, а не 12 души, както обявиха някои медии. Все още на разпит от Управителния съвет не са ходили Цветан Василев, Орлин Русев и Илиан Зафиров – заради ангажименти в чужбина. „Познавайки г-н Василев от толкова време, едва ли той ще се крие. Тук въпросът е, че вероятно целият мащаб на тази кампания, целият мащаб на публичното говорене на прокуратурата и следствените органи изкривява и манипулира какво се случва”, каза Христов.

От неговите думи стана ясно още, че: "случва се една проверка по сигнал на една гражданска група, неформална. Твърдените обстоятелства трябва да бъдат направени с необходимата осторожност, комплексност. А като че ли, на мен ми се струва, че естеството на въпросите, отправени дотук към служителите на КТБ, следователите се запознават с банкирането като такова".

Част от ръководството на КТБ се яви на разпит в СДВР

Част от ръководството на "Корпоративна търговска банка", чийто мажоритарен собственик е Цветан Василев, е било на разпит в Столичната...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com