От прокуратурата не са съгласни, че не могат да се справят с насилието над медици

2211
От прокуратурата не са съгласни, че не могат да се справят с насилието над медици
Снимка: БГНЕС

Категорично не можем да се съгласим, че държавата не може да се справи с това насилие. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с вчерашната среща в прокуратурата, целяща набелязване на мерки за ограничаване на насилието срещу медицински лица.

„Вчерашната инициатива на главния прокурор целеше да се съберат на едно място всички възможни субекти, от които зависи подобряването на обстановката“, посочи Арнаудова в ефира на БНТ. По думите ѝ непрекъснато има случаи на насилие – и на пътя, и в училищата. „Прокуратурата ще направи каквото е необходимо. Целта на вчерашната среща беше да се установи генезисът, както и възможностите на всяко едно от звената, за да се предотвратят такива деяния. Взе се решение споразумението, подписано през 2015 г., да се доразвие, като се предостави възможност на лекарите и на болничните заведения, в които има спешни приемни отделения, да имат пряка връзка с дежурен прокурор от съответната районна прокуратура“, каза прокурор Арнаудова.

От прокуратурата не вярват, че може други коли на НСО да се окажат с развити болтове

"Нямаме основания да считаме, че другите автомобили на НСО също имат такива проблеми, но нямаме правомощия да правим препоръки за прове...

Според нея целта на тази бърза връзка е, не само получаване на информация, но и даване на указания от страна на прокурорите за максимално бързо запазване на доказателствата, докато дойде екип да разследва. „Да се искат най-тежките мерки за неотклонение, тогава, когато са налице условията за това, да се искат най-тежките наказателни санкции, когато законът го допуска. Единият от проблемите са ниските наказания. Прокуратурата ще положи усилия чрез наказателната репресията да постигне целите на наказанието, каквото и да е то“, допълни говорителят на главния прокурор, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ осъдените за такива престъпления не са много. „В по-голямата част от случаите, извършителите на подобни деяния са под влияние на алкохол или наркотични вещества“, каза още Арнаудова.

Actualno.com припомня, че в същото време в ефира на bTV здравният министър проф. Николай Петров, че главният прокурор Сотир Цацаров изключително адекватно помагал в процеса, както е в случая в Пловдив с пребитата акушерка. По думите на проф. Петров започваме да се излагаме като общество с агресията върху медиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com