Отложиха делото "КТБ"

1617
Отложиха делото "КТБ"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Спецсъдът отложи делото "КТБ" - за 26 март. За днес се очакваше да започнат първите разпити по мегапроцеса - основно свидетели на прокуратурата, но се оказа, че масово тях ги няма, предаде БГНЕС.

Първи на разпит трябваше да бъде подложен Николай Орешаров. Това е бившият одитор на голяма група компании, кредитирани от КТБ, сред които Балканска медийна компания "Табак трафик" и "Табак маркет", които оперират търговската марка LAFKA. Втори в списъка за разпит беше Валери Карадачки. Карадачки е бивш директор на ключови компании от строителния и инфраструктурен бизнес, кредитиран от КТБ. Друг от ключовите свидетели на прокуратурата – изпълнителният диркетор на ТЦИМЕ Теодора Танева се е оказала в отдавна планирано пътуване в чужбина. Четвъртият свидетел на прокуратурата, който не се яви – Емил Галов, бил неоткриваем на два адреса и не е призован изобщо, пишат Frognews и "Трансмедия". А на 26 март трябва да свидетелства Бисер Лазов - основният свидетел на прокуратурата.

Синдиците на КТБ с нови права да продават "на тъмно" имущество на банката

Разпродажбата на активите на КТБ продължава с пълна сила, като синдиците на банката ще имат възможност да продават имуществото ѝ при не...

След като с промени в Наказателно-процесуалния кодекс беше спряно изчитaнeтo на над 5-те хиляди страници обвинителен диспозитив, Специализираният наказателен съд даде ход по същество на делото за източването на над 2,5 милиарда лева от фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка.

До разпитите се стигна почти 10 месеца след първото съдебно заседание, на което съдия Виржиния Петрова реши, че делото ще се гледа в отсъствието на основния подсъдим - банкерът Цветан Василев. Освен него на съд се очакват още 17 души, а сред първите свидетели, призовани за днес, са ĸpeдитополучители.

На миналото съдебно заседание адвокатът на Василев - Константин Симеонов, изненадващо заяви, че клиентът му иска да даде обяснения по повдигнатите му обвинения. Прокуратурата се противопостави, напомняйки, че, ако е искал пълноценно участие в процеса, банкерът е можел да даде доброволно съгласие за екстрадиция от Сърбия, където се намира от лятото на 2014 г. Симеонов контрира, че Василев е там, защото се съмнявал, че у нас ще получи справедлив процес.

Решението на съда беше да се проучат техническите възможности за разпит на основния подсъдим, което съдия Петрова мотивира с думите: „Никога съдът не може да лиши подсъдим от правото да дава обяснения“. Подобен задочен разпит може да се реализира чрез видеоконферентна връзка или с разпит в Сърбия с молба за правна помощ.

Делото "КТБ": Пуснаха под гаранция адвокат, част от дело срещу Пеевски в САЩ

Пари от КТБ са превеждани на фирми, регистрирани на шофьора и иконома на Цветан Василев, а после съпругата му Антоанета си купувала апа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com