Полицаи помогнаха за разкриването на телефонна измама

1809
Полицаи помогнаха за разкриването на телефонна измама
Снимка: МВР

Полицейски служители от Нови пазар задържаха помагач в телефонна измама и опазиха спестявания в размер на 11 100 лева на 79-годишна местна жителка. На 4 януари преди обяд в оперативната дежурна част на РУ- Нови пазар от жители на града и чрез телефон 112 били получени над десет обаждания за опити за измами.

Веднага била направена организация и на терен били изведени униформени и цивилни полицейски служители. Със служебни и собствени автомобили обхванали голям периметър от населеното място. В района на едно от училищата полицейските служители забелязали мъж, който върви по една от улиците, оглежда се и говори по телефона. Последвали го. Забелязали, че от двора на една къща излиза с торба.

Заловиха телефонни измамници в Козлодуй

Два случая на измами по позната схема с обаждане по телефона са разкрити от служители на РПУ Козлодуй. Те са извършени на 12 ноември, п...

Малко след това се върнал на същия адрес и взел още нещо, като не спирал да говори по телефона. Спрян бил за проверка. Изяснена била самоличността му- С.К./48г./ от село Войвода. При извършения личен обиск от него били иззети общо 11 100 лева, поставени в торба и буркан. Парите били предадени от 79-годишна жена за да „подпомогне действията на полицията“ за залавяне на измамници. Сутринта на стационарния й телефон позвънил непознат, който започнал да иска пари от жената и да й отправя заплахи и закани, че ако не предаде всичките си пари на нея и близките й ще им се случи най-лошото. Разговорът прекъснал. Малко след това се обадил непознат мъж, казал че се казва Димитър Димитров.

Излъгал, че е полицай. Казал, че има информация, че телефонът ѝ е в списък на измамниците и че е възможно да я търсят. Помолил я да съдейства за задържането им. С идеята, че помага на полицията жената изпълнила всички инструкции. Поставила 11 100 лева в торба и буркан и ги оставила в двора на къщата си. Прибрала се пак според указанията, за да не „пострада“ ако се наложи стрелба при задържането на измамниците, съобщиха от МВР.

„Мулето“ пък обяснило, че било наето за работа по телефона. Предния ден получил обаждане от непознат, който се представил за собственик на фирма в Нови пазар. Казал на С.К. че му трябват хора, които да ходят по адреси в града, за да вземат документи и капаро за различни услуги. Мъжът, който бил безработен се съгласил, след като му било обещано добро заплащане. Преди да изпълни първата поръчка от новия си шеф бил задържан в полицейското управление в Нови пазар. Мъжът не е криминално проявен. Работата по случая продължава. Уведомен е дежурен прокурор в РП- Нови пазар. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com