Полицейски проверки заради публикации за руския патриарх във Facebook (ВИДЕО)

3609
Полицейски проверки заради публикации за руския патриарх във Facebook (ВИДЕО)
Снимка: Thinkstock

Вечерта на 2 март няколко души са били посетени в домовете си от полицаи , които са ги карали да подпишат протокол - предупреждение заради отправени от тях заплахи към руския патриарх Кирил във връзка с тридневното му посещение в страната. За това се оплакаха потребители в социалната мрежа Facebook.

Един от тях е Иво Дошев, който е заснел клип, на който се вижда как трима полицаи искат от него да подпише такъв протокол. Дошев отказва, определяйки това като полицейски произвол Служителите на МВР дори не му обясняват какви точно заплахи е отправил.

85% от българите не считат Русия за заплаха

Мнозинство от българите - 85% отхвърлят мнението, че Русия е заплаха за страната ни. Това показа експресно телефонно проучване на &bdqu...

"Относно в ГДБОП, НСО получен сигнал - разбирате ли ме. Явно във Facebook гледат, не мога да Ви кажа", обяснява единият полицай. След отказа на Дошев да подпише протокола, полицаите си тръгват, се вижда още от видеото.

Пред "Дневник" Дошев обясни, че нищо не е подписвал, защото дори не е споменавал патриарха, нито го е коментирал в какъвто и да е контекст. Той обясни, че и други хора са карани да подписват такъв документ.

Един от тях е Рафаил-Росен Стефанов, който е йеромонах и бивш Игумен на Кладнишкия манастир. Той е подписал протокол, че е предупреден във връзка "с отправяни заплахи за лица, които посещават България". След това полицаите са уточнили, че става дума за руския патриарх. Стефанов разказа, че служителите на МВР са му поискали личната карта като подчерта, че са се държали много добре с него. Предупредили са го, че "при следващ път ще бъдат принудени да вземат мерки".

Той заяви, че не знае за коя негова публикация става въпрос, което не му е било обяснено и от полицаите.

От пресцентъра на МВР заявиха, че нямат информация за случая. Директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Ивайло Спиридонов отказа всякакъв коментар с аргумента, че не обсъжда акции. Той отказа да отговори на всякакви въпроси и затвори телефона.

32 хил. лв. на месец за 13 души в политическия кабинет на МВР

Към 31 януари 2018 г. служителите в политическия кабинет на министъра на вътрешните работи са тринадесет, като една длъжност е вакантна...

Главният секретар на МВР Младен Маринов коментира, че четирима души са били предупредени с протокол. Той каза, че става дума за конкретен сигнал до службите заради публикации във "Фейсбук", които представляват заплаха към патриарх Кирил. "Това си е процедура. Предупредени са. Дори в интернет пространството не бива да се отправят заплахи към когото и да било. Това е, което мога да ви кажа. Предупредени са по Закона за МВР", обясни още той. Допълни, че протоколите не водят до наказания, а са предупреждение да се спазват законите. Маринов не пожела да коментира какви са били заплахите и отказа повече подробности.

Предупредителният протокол е регулиран в Закон за МВР в чл. 65. Който гласи: "Чл. 65. (1) Полицейските органи предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред.

(2) За писменото предупреждение се съставя протокол, с който лицето се предупреждава за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното престъпление или нарушение на обществения ред.

(3) Протоколът за предупреждение се съставя в присъствието на лицето и на един свидетел, като след

запознаване със съдържанието му се подписва от полицейския орган, лицето и свидетеля. Отказът на лицето да го подпише се удостоверява с подписа на свидетеля. В случаите на домашно насилие копие от протокола за предупреждение се предоставя на пострадалото лице при поискване".

МВР през 2017 г.: Престъпността расте "незначително", разкриваемостта намалява "незначително"

С 0,5% са се увеличили регистрираните престъпления в България през 2017 година спрямо 2016 година. Разкриваемостта обаче намалява, сочи...

Руският патриарх пристигна в България на 2 март по повод 140 години от Руско-турската война и Освобождението на България. Той беше посрещнат от Старозагорския митрополит Киприан, вицепрезидента Илияна Йотова и зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов. Въпреки краткото време, откакто е в страната, посещението му предизвика множество реакции. Една от тях дойде от посолството на Украйна. От там изразиха възмущение от антиукраински изказвания на патриарха на Руската православна църква Кирил в ефира на Българската национална телевизия на 1 март.

На 3 март от МВР изпратиха мейл до медиите, който гласи:

"В МВР е получен сигнал, съдържащ конкретни данни за публикувани в социалните мрежи заплашителни коментари по адрес на руския патриарх Кирил. На основание на това, МВР е предприело съответните действия по процедура, съгласно компетенциите си. Установени са авторите на коментарите. На основание чл. 65 от ЗМВР са издадени 4 протокола за писмено предупреждение."

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com