Полицейското насилие под колоните на МС отива в архива

1284
Полицейското насилие под колоните на МС отива в архива
Снимка: Народно събрание

Полицаите, обвинени за побоя над протестиращи под колоните на Министерския съвет от юли 2020 г., ще бъдат помилвани от съда и прокуратурата, които мотаха толкова дълго време делото, че е изтекла давността за преследване на лека телесна повреда от служител на реда. Това се вижда от поредното определение на Софийския районен съд, свързано с разследването на побоя над студента Евгени Марчев, пише в.  "Сега", който разполага с документа.

За изтичането на давността немалка роля има и самият районен съд, който една година не се произнесе по жалбата на Марчев срещу частичното прекратяване една година. Наложи се дори прокурорът по делото да пише на съда с молба да побърза.

ОЩЕ: Прекратиха делото за полицейския побой над студента Евгени Марчев

Протакане от съда и прокуратурата

На 19 ноември тази година съдия Христина Гарванска се произнася по жалбата на Евгени Марчев от август срещу прокурорско постановление от юни, с което частично, за втори път, е прекратено разследването за причиняване на лека телесна повреда на студента от полицаи. Първото частично прекратяване беше отменено от съда на две инстанции. 

Сега съдът приема жалбата на Марчев и срещу новото прекратяване за основателна. И обяснява, че прокурорът е пренебрегнал всички указания на съда и не е отстранил пороците в работата си така, че делото да бъде изяснено. Прокурорът продължава да не прави нищо, за да бъде разкрита самоличността на всички полицаи, участвали в насилието зад колоните, става ясно още от определението на съда.

Разбира се и че през юни, след постановлението му за частично прекратяване на делото, прокурорът си прави отвод от казуса, защото приема за засегнато правото си на "вътрешно убеждение и суверенна преценка върху вида и обема на привличането към наказателна отговорност". "Налага се извод, че следва задължително да бъдат бързо изправени пред съд които и да било служители на МВР, за каквато и да е телесна повреда на пострадалия Марчев, без оглед на обективност, авторство и детайли!", пише още прокурорът, допълвайки, че това създава у него "негативни впечатления към някои от пострадалите и техните процесуални представители". Което, заедно с "непрестанните негативни медийни коментари", било пречка за неговата обективност и безпристрастност.

ОЩЕ: Съдът разкри как се прикриват униформените биячи зад колоните на МС

Също така става ясно, че според прокурора полицаите не са извършили престъпление, като хвърлят други задържани върху задържания на земята Марчев, защото това "не е довело до травматични последици и няма достатъчен интензитет на обществена опасност за престъпна проява". Прокурорът за втори път си е позволил и да подпише постановлението си за прекратяване, без да предяви материалите по делото на Марчев, който изрично е заявил, че ще се възползва от правото си по закон да бъде уведомяван за хода на разследването и да му бъдат предявявани материалите.

Тъй като са нарушени основни правила и принципи от НПК, постановлението на прокурора следва да бъде отменено, обяснява съдът. И допълва, че прокурорът е предубеден. Напомня му, че съдът има право по закон да контролира постановленията на прокурорите.

Съдията обаче посочва и че на 10 юли тази година е изтекла давността за наказателно преследване за престъпление с квалификация, каквато е определена от прокуратурата за полицейското насилие под колоните на МС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com