Поредно заседание по делото срещу Веселин Пенгезов

3177
Поредно заседание по делото срещу Веселин Пенгезов
Снимка: БГНЕС

Днес, 14 март, от 9.30 часа Софийският градски съд ще гледа делото срещу бившия председател на Апелативния съд (САС) Веселин Пенгезов. На заседанието се очаква да бъдат изслушани свидетелски показания, предаде БГНЕС.

Бившият председател на Софийския апелативен съд е подсъдим заедно с още седем души за източване на европейски пари по Оперативна програма “Административен капацитет” и присвояване на средства от програмата през 2008 година.

Продължава делото срещу Веселин Пенгезов

Днес, 11 януари, Софийски градски съд (СГС) ще заседава по делото срещу бившия председател на Апелативния съд (САС) Веселин Пенгезов и ...

Освен Пенгезов подсъдими са и бившият ръководител на кабинета на Пламен Орешарски - Мария Дивизиева, бившият председател на Военно-апелативния съд Петко Петков и заместникът му Владимир Димитров, както и Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов. Разследването започва през 2010 година, но в продължение на четири години се води срещу неизвестен извършител. В началото на април 2015 г. обвинителният акт срещу Пенгезов влезе в съда.

Обвинението е за деклариране на невярна информация от Петков, като представляващ ВоАС – София, пред Управителния орган на ОПАК в Министерството на финансите във връзка с изпълнението на проекта "Информационна система за прозрачност във военните съдилища". Проектът е по приоритетна ос I – "Добро управление", подприоритет 1.5 - "Прозрачна и ефективна съдебна система" и е финансиран безвъзмездно със средства на Европейския съюз. Неверните сведения касаят начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители по проекта. Петков е обвинен в качеството на извършител, а останалите – като помагачи. След съгласуване с бившия ръководител на Дирекция ОПАК - Мария Дивизиева, по указание на ген. Пенгезов, останалите привлечени към наказателна отговорност са оформили документация със задна дата за проведени процедури по Закона за обществените поръчки във връзка с избора на изпълнители по проекта, макар такива да не са провеждани. Престъплението е извършено в периода 8 юли 2009 г. – 19 юли 2010 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com