X
 
 

Прокуратурата опита да върне делото "Иванчева" от самото начало - без успех

7054 3
Прокуратурата опита да върне делото "Иванчева" от самото начало - без успех
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com
Държавното обвинение поиска отвод на председателстващия съдебния състав съдия по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Прокуратура упрекна съдията в предубеденост, но защитата на Иванчева и Петрова остро възрази. Адвокат Марин Марковски категорично определи искането на прокуратурата за неоснователно и припомни, че доказателствата се събират по предвидения от закона ред - иначе не се признават за годни, защото нямат гаранция за достоверност. "Явно прокуратурата забравя, че тя е господар само в досъдебната фаза и се опитва да окаже влияние на председателя", добавиха от защитата.

Инициативен комитет издигна Десислава Иванчева за евродепутат

Отстраненият кмет на „Младост” в София Десислава Иванчева е издигната за евродепутат от инициативен комитет „Непослуш...

Емануил Йорданов, който също е след адвокатите на защитата, поясни, че искането за отвод в тази фаза означава започване на делото от самото начало и намекна, че прокуратурата действа на принципа "изгубеното дело се отлага".

След кратко съвещание съдът обяви, че оставя без уважение искането за отвод. Съдията се аргументира, че надлежно са мотивирани всички откази на съда по отношение на повторна експертиза на тефтерчето на Иванчева, изслушване на свидетели и всички СРС.

В крайна сметка заключителната фаза на делото т.е. пледоариите бяха насрочени за неделя, 14 април, от 9:30 часа, с което днешното съдебно заседание приключи.

Очаквания

Десислава Иванчева: Никога не съм искала пари от Ваклин

"Има няколко версии, които ще се изложат в съдебна фаза. Към 14:00 часа разбрах за парите, когато следствия отдел ги показаха на капака...

На излизане от залата водещият прокурор обясни пред журналисти, че целта му била да се постигне повече публичност и изясняване на "цялата ситуация и цялата фактическа обстановка по делото". Запитан какво се крие от гражданите и медиите, той обеща да съобщи в пледоариите. Оказа да съобщи и за каква присъда ще пледира.

За намесването на фирма "Артекс" в хода на делото, прокурорът заяви, че е подаден сигнал, който впоследствие фирмата оттеглила. "Не пожелаха да развият обстоятелствата, посочени там", отбеляза прокурорът.

Ако се гледат доказателствата и няма външен натиск очакваме оправдателна присъда, заяви Петрова и изрази надежда съдът да остане безпристрастен. Тя си дава сметка, че делото, макара и на финал, е на първа инстанция. "Недоволната страна ще обжалва и ще отидем на втора инстанция, където предвид обстоятелствата, че почти всички съдии са против нас, ще има и трета инстанция", предположи тя и добави, че според нея целта е те с Иванчева да бъдат изтощени. Петрова изказа и предположение, че е възможно Апелативният съд да слуша прокуратурата и целият мандат на бъдещия Европарламент да мине преди да стигнат до трета инстанция, явно визирайки и намерението на двете да опитат късмета си на европейските избори на 26 май.

Помолена да уточни историята с "Артекс", Иванчева отново подчерта, че фирмата имала строителство преди тя да дойде в "Младост" и все пак посочи: "Имаше спукана тръба с наводнение, което нарушение те отстраниха". Иванчева повдигна въпроса "защо всичките или 70% от сградите са в т.нар. парк "Въртопо", кой им е разрешил и с какви връзки са влезли вътре в парка" и предположи, че е станало не без знанието на управляващите. Според Иванчева администрацията съдейства на строителните предприемачи да завземат все повече и повече зелени площи и подчерта, че София трябва да се разширява, а не да се уплътнява - това е желанието на всички хора.

Соченият за основен посредник в историята с подкупа на Иванчева се отказа от показанията си

Бившият кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров, който е един от обвиняемите по делото "Десислава Иванчева" (за подкуп в особено големи ...

"Дано хората да разберат, че имаме шанс ние гражданите - както ние успяхме - шепа хора когато бяха дошли да ни застроят пред блока, успяхме за 3 месеца да разнищим измамите и да успеем да се преборим с ГЕРБ - така можем, значи и на други нива, така че трябва да вярваме, че можем. Ние хората сме силни", заяви Десислава Иванчева.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално