Прокуратурата: Петков ни предостави само медийни публикации

3825
Прокуратурата: Петков ни предостави само медийни публикации
Снимка: Actualno.com

Министър-председателят Кирил Петков е предоставил на наблюдаващите прокурори медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления. Това се казва в изявление, публикувано на страницата на прокуратурата в интернет.

В него се твърди, че премиерът "не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които служебно следва да упражняват законово установените им задължения по разкриване на престъпления, за което да уведомят прокуратурата".

Прокуратурата ще изиска от МВР цялата информация за лицата, посочени от Петков, "предвид законовото задължение само и единствено на изпълнителната власт да разкрива престъпления", се казва в изявлението. 

Твърди се още, че прокуратурата е информирала своевременно  българската общественост  за предприеманите действия по разследвания, на част от посочените от министър-председателя лица.

Лена Бориславова потвърди, че Делян Пеевски е в списъка на Петков (ВИДЕО)

Ще разкажа това, с което аз мога да допринеса като участник в този разговор, тъй като бях само свидетел. Не нося огромна папка с докуме...

А ето и реакзията на премиера Кирил Петков по повод изявлението.  Очаквам от прокуратурата присъди, а не общи коментари, нагледали сме се на недовършени дела без осъдителни присъди, каза той преди заседанието на Министерския съвет, което откри веднага след разпита му в прокуратурата.

"Всички ние сме потенциално носещи риск за корупцията в България за престъпления от особено големи размери, ние не сме органът на разследване, но е важно да се знае, че трябва да обръщаме внимание на прокуратурата. Ние като общество, като изпълнителна власт, аз като министър-председател очаквам действия в рамките на закона, но с различни резултати, посочи още той. Нагледали сме се на общи коментари, на недовършени дела без осъдителни присъди - затова беше и днес разговорът ни с прокуратурата", каза Петков.

Ето пълния текст на изявлението на прокуратурата:

Днес, 09.02.2022 г. министър-председателят Кирил Петков се яви във Върховна касационна прокуратура и отговори на въпроси на наблюдаващите прокурори, в хода на проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ, относно списък с имена на лица, евентуални извършители на икономически и криминални престъпления.

На същото основание на 08.02.2022 г. сведения бяха снети и от главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от прокуратурата.

Петков след разпита: Гешев не е в списъка, който предоставих

Очаквам прокуратурата да си свърши работата, обществото има нужда от справедливост. Това каза премиерът Кирил Петков след разпита във В...

Министър-председателят Петков е предоставил на наблюдаващите прокурори медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления.

Същият не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които служебно следва да упражняват законово установените им задължения по разкриване на престъпления, за което да уведомят прокуратурата. Същата, съгласно чл. 127 от Конституцията, следи за спазване на законността, като e единствено компетентна да привлича към наказателна отговорност лица, извършили престъпление и да поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер.

Прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия.

Прокуратурата на Република България напомня, че по реда на чл. 198 НПК и при спазване презумпцията за невиновност, българската общественост е била своевременно информирана относно предприеманите действия по разследвания, касаещи част от посочените от министър-председателя лица. Същото може бъде проверено на официалния сайт на Прокуратурата на Република България.

Прокуратурата адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com