Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата подхваща и началника на кабинета на Орешарски

28 април 2014, 14:07 часа • 21432 прочитания

Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски също се оказа забъркана в скандала с Военно-апелативния съд.

Според информация на в. "Сега" прокуратурата ще повдигне обвинение на Дивизиева заради европейски проект, който е изпълнен от Военно-апелативния съд. Проектът е за изготвяне на софтуер за военните съдилища в София и Плевен и е на стойност над 700 хил. лв. По същото разследване днес бяха повдигнати обвинения на председателя на военно-апелативния съд полк. Петър Петков и председателя на апелативния съд в София ген. Веселин Пенгезов - за длъжностно присвояване.

Съгласно тезата на държавното обвинение Дивизиева, която по това време е била заместник-министър на държавната администрация и шеф на ОП "Административен капацитет", е съветвала Пенгезов и Петков как да прикрият, че не са обявили обществена поръчка, а вместо това са раздавали пари на физически лица. Според агенция "ПИК" днес е имало опит да бъде дадена призовка на Дивизиева в Министерския съвет, но тя се е скрила.

Днес сутринта Actualno.com съобщи и, че срещу приятеля на Дивизиева - министъра на културата Петър Стоянович, също започва съдебно дело. То е по жалба на родители на деца от Класическата гимназия и касае състоянието на сградата на 13-то ОУ, където сега се намира НГДЕК. Според жалбоподавателите тя застрашава живота на децата им, а искът е подкрепен с документи - технически паспорт от края на 2012 година плюс становище за състоянието на сградата от началото на тази година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес