X
 
 

Прокуратурата започна проверка на Домовете за настаняване на възрастни и деца с увреждания

472 0
Прокуратурата започна проверка на Домовете за настаняване на възрастни и деца с увреждания
Снимка: Actualno.com
Районна прокуратура започна проверка на Домовете за настаняване на възрастни и деца с физически и умствени увреждания и заболявания на територията на 13 общини в Пловдивска област. Това съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив говорителят на Апелативна прокуратура. Проверката е възложена от районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и ще се извършва съвместно от ОДМВР и от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив по реда на надзора за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите – чл. 145 ал. 1 от Закона за съдебната власт.

Тази проверка следва да изясни спазват ли се нормативните изисквания при осъществяване на дейността на домовете, подавани ли са сигнали за нарушения и какви са били резултатите от извършваните проверки, както и състоянието на материалната база.

Излязоха нови потресаващи факти за издевателства в дома за възрастни в Пловдив

Тормозът и издевателствата в дома за възрастни хора с деменция в Пловдив не са от вчера. След разказа на роднини на засегнатите излязох...

Проверката ще се извършва на територията на общините Пловдив, Първомай, Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово. Указано е след приключването й да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от социални домове, като при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, прокуратурата ще вземе отношение.

Поводът за проверката на Районна прокуратура-Пловдив по надзора за законност е постъпил доклад на наблюдаващия прокурор по образуваната на 20 януари 2020 г. преписка по чл. 137 от Наказателния кодекс – за злепоставяне и по чл. 143 от Наказателния кодекс – за упражняване на принуда спрямо болни в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в гр. Пловдив.

Срокът на проверката е едномесечен.

Actualno.com

Етикети: