Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестна мрежа внася сигнал за престъпна група "Василев, Пеевски и Бареков"

25 февруари 2014, 10:28 часа • 60590 прочитания

Само след половин час Протестна мрежа ще внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров относно организирана престъпна група, свързана с депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, както и със собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и лидера на партия „България без цензура” Николай Бареков.

Документът има няколко направления. Първото е за народния представител от ПП на ДПС и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски. Анализирани са декларациите подадени от Пеевски пред Сметната палата, както и реалния му стандарт на живот. В сигнала има данни относно:

- имотното му състояние

- ползвани активи с неизвестен краен собственик в офшорни юрисдикции

- съмнения за спрени разследвания

- търговия с влияние

- неспазена процедура за допуск до класифицирана информация и

- подозрения за пробив в националната сигурност.

Второто направление на сигнала е свързано с финансирането на медиите на майката на депутата от ДПС и бивш шеф на ДАНС Пеевски – Ирена Кръстева.

Третото направление в сигнала е във връзка с факта, че контролираната от Цветан Василев банка – КТБ има кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения (вкл. и връзки с Пеевски и Кръстева, споменати в първата част).

Четвъртото направление на сигнала е за произхода на средствата на движението “България без цензура”.

Сигналът е подготвен с участието на журналисти, неправителствени организации и юристи. Той е дълъг 17 страници и обобщава факти, които са станали публично достояние от публикации в медиите. Вносителите очакват от прокуратурата да извърши проверка по тях за евентуалното наличие на престъпление от общ характер.

Събраните данни са част от операция „Чисти ръце” – инициативата, която беше заложена на 17 октомври в декларация на „Протестна мрежа”. С нея се иска премахване на всички връзки между държавното управление и мафията.

Информацията ще бъде изпратена до президента Росен Плевнелиев, до Европейската комисия и до всички 33 партньорски служби на ДАНС  - в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Чехия, Швеция, САЩ, Канада.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес