С мерките за борба с радикализацията и тероризма сме до под кривата круша

3488
С мерките за борба с радикализацията и тероризма сме до под кривата круша
Снимка: БГНЕС

Само 19 от общо 36 мерки за противодействие на радикализацията и тероризма са били изпълнени през 2017 година. Това показва доклада по Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма, който беше приет на заседанието на Министерския съвет от 17 октомври, 2019 година. Има и уточнение – че 7 от мерките са с периодичен/постоянен срок на изпълнение.

Какво не е изпълнено

МС прие план за изпълнение на стратегията срещу тероризма

Министерският съвет прие Отчет за изпълнение на дейностите от Плана за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията ...

Веднага на очи се набива, че все още в процес на изпълнение е мярката, според която трябва да установим кои са обектите в България, без които държавата не може да съществува (национална критична инфраструктура). Терористична атака на такъв обект може да доведат до голям брой жертви и/или значителни щети на националната и дори европейската инфраструктура. Дотук са съгласувани списъци с обекти в няколко сектора, имало е и срещи с Румъния и Гърция за уточняване кои обекти са от жизнено значение за функционирането на Европа. Съответно още се правят регистри за изградените системи за видеонаблюдение в търговски и други обекти на територията на пет ОДМВР – навсякъде другаде това е завършено. Липсват и пари да се пресече възможността терористи да си комуникират през интернет, като чак през декември, 2019 година ще се купи необходимото оборудване.

Все още в процес на изпълнение е разработването на програми за превенция на радикализацията. Тепърва агенция "Тренд" следва да направи "подготовка за провеждане на национално, теренно изследване, с цел изготвянето на наръчник за ранно разпознаване и превенция на признаци на радикализация", което е първи етап от договора, а целият проект е трябвало да бъде реализиран на практика до септември, 2018 година. Разбира се, няма и механизъм за обмен на информация между държавата, общините и неправителствените организации, що се отнася до проблемите на радикализацията, нито пък механизъм на това ниво, заедно с религиозни и етнически общности на българска територия да се противодейства на опитите за набиране на хора за терористични мрежи. Няма дори методика за идентифициране и оценка на рисковете от радикализация. Няма и достатъчно експерти, които систематично да правят необходимите анализи – през тази година във Военна академия "Г. С. Раковски" е създадена програма "Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма".

Друга важна неизпълнена още мярка – създаване на комуникационна стратегия за противодействие на радикализацията и екстремизма. Това означава да се предлагат добри примери против радикализацията и комуникацията с медиите в насока "тероризъм" да бъде засилена. Трябвало е мярката да бъде изпълнена до юни, 2018 година. Логично, все още няма и национален координатор относно противодействието на процесите на радикализация, а такъв е трябвало да има до юни, 2017 година.

Шокиращо или не, но дори с програма, изцяло финансирана от евросредства – "Закупуване на техническо оборудване за изготвянето от Националния контратерористичен център към ДАНС на анализи за развитието на радикализацията в България и за осигуряването на обмена на информация с ангажираните държавни и обществени партньори", не е завършена в срок. Тук е трябвало да има готов механизъм за обмен на информация с европейските партньори – до декември, 2017 година, но ДАНС, която ръководи проекта, още не го е завършила.

Следим затворите за "гнезда на радикализация"

През септември месец тази година Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” е изготвила Анализ на риска от радикализация н...

Интересен факт е, че една от мерките в стратегията е да се създаде Национален ситуационен център. Той обаче не може да бъде подготвен, защото са хвърлени много средства за окомплектоването на новата Антикорупционна комисия (КПКОНПИ).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Иван Гешев: Нотариуса е бил секретен сътрудник на полицай от София

Осъждан мъж открадна кутия за дарения за лечение на онкоболна жена

Неправоспособен тийнейджър е с опасност за живота - катастрофирал с мотор

Мотокар затисна мъж докато товари стока, загина на място

Опит за убийство в столичния квартал „Факултета“

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com