САС ще гледа делото на Виолета Николова

16008
САС ще гледа делото на Виолета Николова
Снимка: бгнес

Софийският апелативен съд (САС) насрочи за днес, 21 февруари, делото срещу Виолета Николова, бивш изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, предаде БГНЕС.

Делото ще се гледа от Трети състав на САС и е под номер 41 от тази година. То стига до апелативния съд, след като първата инстанция, Софийският градски съд (СГС) осъди Николова на 5 години затвор.

На 17 октомври миналата година СГС я призна за виновна за това, че през 2011 година като длъжностно лице – изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, е нарушила служебните си задължения и е присвоила сумата от 53 000 лева, поверени й да ги управлява. Съдът лиши Виолета Николова и от правото да заема държавна или обществена длъжност, както и от правото да упражнява юридическата професия за срок от 3 години.

Тогава градският съд я оправда по второто й повдигнато обвинение, че заедно с друга подсъдима Райна Иванова (директор на дирекцията "Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" при Агенцията по вписванията) на 29 декември 2011 година са написали писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверили неверни обстоятелства. Двете написали, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение". Целта е била да бъде използван този документ пред заместник-министъра на правосъдието, като доказателство за тези обстоятелства.

Съдебният състав с председател съдия Десислав Любомиров оправда преди четири месеца изцяло Райна Иванова, но осъди третият подсъдим - Тотка Стоилова, финансов контрольор в Агенцията по вписванията, на 2 години условно лишаване от свободата с 3 години изпитателен срок. Съдът й наложи и глоба от 3000 лева. Според съда и според прокуратурата тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова.

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена след разследване на БГНЕС заради това, че през 2011 година сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията, Николова сама призна, че през 2011 година е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях тя си е дала сама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com