Ще бъде ли наказан дисциплинарно председателят на Апелативния спецсъд заради делото "Иванчева"?

3272
Ще бъде ли наказан дисциплинарно председателят на Апелативния спецсъд заради делото "Иванчева"?
Снимка: БГНЕС

Дали ще бъде отворено дисциплинарно дело срещу председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев или няма - това ще решава Съдийската колегия на ВСС днес, 13 април.

Искането за дело е внесено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. То пак е на дневен ред, след като на 2 април петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени отказа на ВСС да преследва дисциплинарно Ушев и му върна случая за "продължаване на производството", пише "Де Факто".

И шефът на Спецсъда се появи с имоти на ниски цени в Банкя

Два парцела в Банкя по 12 евро на кв. м. е закупил шефът на Специализирания апелативен наказателен съд Георги Ушев през 2017 г., пише с...

Според Панов, Георги Ушев е накърнил престижа на съдебната власт и е виновен и за неизпълнение на служебни задължения. Причината Панов да смята така е проверка на ВКС за делата за арестите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в апелативния спецсъд. Конкретно Панов посочи установения от проверяващите факти, че като ръководител на Апелативния спецсъд (по-горната инстанция) Георги Ушев е ходил в кабинета на водещия процеса "Младост" в спецсъда (по-долната инстанция) Иво Хинов да му дава разпореждания, както и че е образувал дело за спиране на пускането на Иванчева и Петрова под домашен арест в неясна процедура, отвъд закона.

В окончателното си решение петчленният състав на ВАС заявява, че отказът на кадровиците да гледат действията на Ушев от дисциплинарна гледна точка не е мотивиран, тъй липсва оценка на установените от ВКС факти, както и преценка защо те не дават достатъчни основания да започне дисциплинарно производство срещу съдия Ушев, според мнозинството (отказът беше постановен с 9 срещу 1 гласа).

Несъмнено поне гласуването трябва да бъде повторено, като преди това се изкажат аргументи по същество – в едната или другата посока – от членовете на колегията, коментира "Де Факто". Това може и да не стане днес (13 април), Съдийската колегия може да отложи решението си за друго заседание, но трябва поне да даде знак какво смята да предприеме. 

Не толкова отдавна, кадровиците бяха в сходна, но не идентична ситуация с друго шумно дисциплинарно дело – това срещу съдия Мирослава Тодорова. Срещу нея имаше образувано дисциплинарно дело по предложение на Сотир Цацаров заради едно забавено произнасяне по искане за разкриване на банкова тайна. Проблемът там дойде след приключването на дисциплинарното разследване – след многобройни неуспешни опити, в крайна сметка Съдийската колегия не събра нужното мнозинство за нито една от предлаганите дисциплинарни санкции и Тодорова не бе наказана. ВАС обаче отмени този отказ, колегията проведе ново гласуване и наложи на Тодорова най-лекото наказание "забележка".

Висш съдия: И за корупцията ще дойде време, в което ще си говорим не с такъв негативен отенък

"Вярвам, че и за корупцията ще дойде време, в което ще си говорим не с такъв негативен отенък." Това каза председателят на Апелативния ...

Още: Иванчева и Петрова поискаха отвод на съдебния състав по делото им

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com