Скандал по делото Белнейски

13653
Скандал по делото Белнейски

Скандал избухна в Апелативния съд в Пловдив при разпита на следователя Красимир Николов по време на делото срещу Лазар Колев, съобщи БГНЕС. Красимир Николов разказа, че свидетелят Владимир Славов - Иширковеца е бил в една килия с Лазар Колев, който му е признал за убийството на сестрите Белнейски. В килията е имало подслушвателно устройство, но записът не е станал, уточни Николов.

След тези негови думи Лазар Колев избухна, скочи от мястото си, обвини го в лъжа и се разплака. "Боклуци с боклуци, толкова години го разтакавате", развика се в залата Мариана Колева, майка на Лазар. Председателката на съдебния състав Евдокия Кемалова я предупреди, че ще нареди да я арестуват за хулиганство и я отстрани от залата, предаде Дарик радио.

"Не ме интересува", отговори Мариана Колева, преди да напусне заседанието. По разпореждане на съдия Кемалова разпитът на следователя Красимир Николов продължи при закрити за медиите врати. Малко по-рано адвокатите на Лазар Колев - Марин и Димитър Марковски, не пожелаха да разкрият имената на двама свидетели, за които държат да бъдат разпитани по делото "Белнейски". Адвокат Марин Марковски обясни, че единият е в чужбина, а другият чакал присъда в затвора.

"Страхуваме се за тяхната сигурност и безопасност", обясни юристът. Той обеща двамата мистериозни свидетели да бъдат доведени на следващото заседание. Обвинението в лицето на Апелативния прокурор на Пловдив Иван Даскалов и заместничката му Божидарка Попова, поиска свидетелите да бъдат заличени. Съдът ще се произнесе относно свидетелите в края на днешното съдебно заседание. Делото започна с разпит на свидетели. Предстои и изслушването на ключовия свидетел Владимир Славов - Иширковеца, който твърди, че Лазар Колев е признал пред него за убийството на Росица и Христина Белнейски.

На 4 април 2012 г., по време на заседанието във ВКС, майката на двете сестри Фани Белнейска поиска делото да се върне за ново преразглеждане, "да се проверят отново всички неща". "За мен това не е цялата истина", каза тогава Фани Белнейска. Съпругът й също поиска ново преразглеждане с друг адвокат. Изказването им беше съвсем неочаквано, тъй като делото стигна до ВКС по жалба на адвокатите на Лазар Колев, които искаха оправдателна присъда или делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда.

На 10 юни 2011 г. Окръжният съд на Пазарджик призна 31-годишния Лазар Колев за виновен. Петчленен състав с председател съдия Ивета Парпулова го осъди на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски.

Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 година. Оказа се, че момичетата са видени за последно живи на 28 януари 2006 година в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят. До 31 януари, когато телата им са намерени в местността "Грамадите" край Брацигово. Тогава новината за убийството им потресе цялата страна. Разследващите търсиха убиеца около две години безрезултатно. Пробивът дойде в края на 2008 година, когато експертите откриха следи от Лазар Колев под ноктите на Росица и във вагината на Христина. Тогава вече следовател по делото беше Веселин Мартински.

Три години по-късно, на 7 февруари 2011 г., съдът даде ход на делото срещу Лазар Колев - единствения подсъдим за жестокото убийство. В края на ноември 2011 година апелативните магистрати в Пловдив потвърдиха присъдата на Пазарджишкия окръжен съд "доживотен затвор без право на замяна" за Колев. Той е осъден да заплати на родителите на момичетата обезщетение от 400 000 лева.

Редактор:  Е. Гигова

Майката на сестрите Белнейски: В убийството са замесени двама депутати!

В интервю за в. "България днес" майката на убитите сестри Росица и Христина Белнейски - Фани, заяви, че очаква от съда да чуе ново им...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com