След боя между полицаи и роми в Ботевград - обвинения в полицейско насилие (ВИДЕО)

10222
След боя между полицаи и роми в Ботевград - обвинения в полицейско насилие (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Събота вечер (23 юни), ромският квартал "Саранск" в Ботевград – рожден ден, веселба, много шум и викната полиция. Задържани са шестима души – петима мъже и една жена, като всички са с обвинения за хулиганство. Сред задържаните има двама души с десетки присъди – 18 и 16 съответно. Трети от арестуваните е с 6 присъди.

Цялата случка се развива като страхотно меле – полицаите са замеряни с всякакви предмети, а всичко се вижда от запис на охранителна камера.

Пуснаха двама от тримата арестувани за масовия бой след инцидент с каруца в София

Съдът пусна на свобода двама от общо тримата задържани за участие в масовия бой, станал на столичния булевард "Владимир Вазов" в неделя...

Никой не ни вярва, никой не застана зад нас – децата ни бяха прибрани невинни, пребити, оплака се една от майките на арестуван в мелето. Версията ѝ е, че "някой ром" се е обадил заради рождения ден, дошла полиция и поискала от сина ѝ да вдигне натрупани до сградата клони. Когато синът се навел да вдигне въпросните клони, полицаите почнали да го бият, твърди майката. Полицията ни нападна, защо никой не ни вярва, добави тя и обеща, че щетите по полицейските коли щели да ги възстановят.

Версията на МВР е, че празнуващите отказали да намалят музиката, след като полицаи дошли по сигнал. Последвал бой – с лопати, с камъни, пейки, а в мелето се включили 150-200 души. Стреляха по нас, насъскаха кучето по сестра ми, тя да се защити, хвърли по тях, разказа пред Нова телевизия сестрата на задържаната жена.

Появи се и председателят на ДРОМ Илия Илиев, който обвини полицията, че е стреляла по невинни хора и невинни били бити. Искаме да се установи кои са полицаите, превишили правомощията си и да бъдат наказани, настоя той. Припомняме, че Илиев беше човекът, който преди 3 години обяви, че когато момиче е на 15 години, природата решавала дали вече е жена или си остава дете. А миналата година бившият депутат от ДПС беше обвинен в измама на стойност над 3 млн. лева.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов пък коментира, че въпросът със силната музика отдавна е проблем и че сигнали се подават от роми, защото става въпрос за ромския квартал. Той обясни и, че досега полицията не се е месила, защото имало малко полицаи, но сега в града има жандармерия, след като там беше застрелян избягалият от Софийския затвор Владимир Пелов.

Отговорът на МВР

Валентин Радев: Грижим се за сигурността на гражданите на Ботевград

Веднага вземаме няколко мерки. Първата - ще остане засиленото полицейско присъствие до нормализиране на обстановката. Това каза вътрешн...

Кадрите ми се сториха абсолютно ненормални за една европейска държава. Да, това не е нашата Република България. Тези хора трябва да разберат, че в тази Република има закони. Това заяви в ефира на bTV заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов заради инцидента.

Когато се отправи към тях (бел. ред. - ромите) полицейско разпореждане, каквото е например това за спирането на музиката, и те не се подчинят, нашите хора имат пълно основание да използват гумени куршуми и палки, каквито нашите момчета не са използвали, поясни Балабанов.

Абсолютно никакви куршуми и сачми не са употребявани. След това е започнало нападението над нашите момчета, те са се изтеглили и след това е дошло подкрепление и са заловени шестимата инициатори. Аз призовавам нашите служители да използват правомощията си в Закона на МВР, каза заместник-вътрешният министър. Мисля, че сегашните правомощия на полицаите са достатъчни. ​Полицаят има право да им прибере уредбата, да употреби срещу тях сила и помощни средства. Ние заставаме зад действията на полицаите, когато са законни, категоричен беше Стефан Балабанов. Той изрази скептицизъм, че Българският хелзинкски комитет ще излезе с декларация в подкрепа на полицаите от Ботевград, с какъвто призив в социалната мрежа Facebook излезе съпругата на вицепремиера Томислав Дончев - Светлана Дончева.

Властова реакция – от съпругата на Томислав Дончев

Във връзка със случилото се, съпругата на вицепремиера Томислав Дончев – Светлана, отново изказа мнение във Facebook, при това в два отделни поста. Това стана по времето, по което военният министър Красимир Каракачанов защити полицаите и каза следното: "Маргиналите и екстремните субекти, които не желаят да спазват законите на страната ни, ще бъдат поставяни на мястото им с цялата сила и строгост на закона".

Семейството, в чийто дом се криел Пелов, се страхува от отмъщение

Марио Панчев, който уби при престрелка в Ботевград избягалия затворник Владимир Пелов, почина рано тази сутрин. Междувременно полицията...

"Предлагам Българският хелзинкски комитет да излезе с "остра" декларация в защита на правата на полицаите от Ботевград и да осъди посегателствата върху тях като представители на българския етнос.Равенство в правата и задълженията без значение на етноса, нали? Също така предлагам, всяка циганка от въпросния блок да се отрече от мъжа си, ако е хвърлял камъни и дърве по униформените лица".

"А сега сериозно. Българският полицай, независимо от своя етнос, е въплъщение на държавността. Той трябва да бъде уважаван и слушан. Да посегнеш върху полицейски служител е като да посегнеш на всички нас, защото ние сме държавата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com