Случаят с детската градина "Златно пате" беше върнат на прокуратурата заради пропуски

17193
Случаят с детската градина "Златно пате" беше върнат на прокуратурата заради пропуски
Снимка: БГНЕС

След като днешният ден премина под знака на поисканите пет години затвор за бившия вътрешен министър и втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, дойде ред и на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Софийският районен съд (СРС) прекрати и върна на Софийска районна прокуратура (СРП) делото, заведено срещу Петър Драшков, Даниела Малинова, Ивалина Трифонова-Янакиева, по обвинение за измама в особено големи размери. В този случай участие има и Бойко Борисов в качеството си на кмет на София, предаде БГНЕС.

Това е делото за скандалната имотна измама, добила известност като "Златното пате", по което се очакваше Борисов да е сред първите в списъка на свидетелите.

Аферата "Златното пате" се заформи още от 2008 година. Тогава Бойко Борисов като кмет на София съобщи, че някой е фалшифицирал подписа му и така е прибрал апетитен общински имот от 14 дка в столичния квартал "Стрелбище". Собственик на имота бил Петър Драшков, брат на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. По план имотът бил отреден за строеж на детска градина "Златното пате" - име, което получи и аферата в медиите.

Съдията от районния съд Петя Данаилова казва, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които водят до нарушаване правото на защита на подсъдимите лица. Има противоречие между повдигнатото обвинение (диспозитива) и изложените факти в обстоятелствената част на обвинителния акт. Допуснати са пропуски и неясноти, така например - не е изяснено с какви конкретно действия Драшков е възбудил заблуждение и у кого. Не е уточнен размерът на причинената имотна вреда, както и не се сочи размера на имотната облага, която е искал да си набави Драшков, уточниха от съда.

Поради това съдът връща делото на Софийска районна прокуратура, за да отстрани допуснатите съществени процесуални нарушения и да внесе делото отново в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com