Съдът реши - Енимехмедов не е можел и не е искал да убие Дoган

19163
Съдът реши - Енимехмедов не е можел и не е искал да убие Дoган

Софийският градски съд (СГС) прие, че с деянието си обективно Октай Енимехмедов не е можел да причини смъртта на Ахмед Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган. Това се казва в мотивите на съда, който приема за недоказано обвинението в опит за убийство на Доган, предаде репортер на ГНЕС.

Съдът посочва свидетелски показания, които са категорични, че Енимехмедов е заявил намерение да стресне и унизи Ахмед Доган, но не е признал желание да го убие.

На 26 февруари Софийски градски съд осъди на 3 години и 6 месеца Октай Енимехмедов. Енимехмедов беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. СГС определи и присъда от 3 години за хулиганска проява, но бе взета предвид по-високата присъда и затова ще излежава 3,6 години. Също така съдът определи Енимехмедов да заплати разноските по делото в размер на 7 477 лева. По-рано в същия ден прокуратурата поиска 17 години затвор за нападателя на Ахмед Доган.

За да заключи, че Октай не е могъл да причини смъртта на Доган, СГС посочва в мотивите си, че е съпоставил заключението на комплексната съдебномедицинска и балистична експертиза с техническите експертизи, установяващи разстоянието, от което подсъдимият се е опитал да възпроизведе изстрел срещу Доган и свидетелските показания.

Съдът подробно излага и основанията си за този извод: По отношение на разстоянието между оръжието и Доган по делото има различни доказателства – свидетелски показания, видеозаписи, заключения на технически експертизи, измерили разстоянието на различните кадри от деянието.

По отношение на това, дали подсъдимият е целял изстрелът да бъде произведен непосредствено до уязвима част от главата на Доган – от упор или до 1 см/от каквото разстояние според експертите единствено е възможно причиняване на смърт/, съдът намира, че действията на подсъдимия не съдържат достатъчно данни за наличие на именно такова намерение. Видно е, че при първоначалния опит за изстрел действията се развиват изключително бързо и Доган не е имал време да реагира, съответно да се предпази.

В мотивите се казва и че от извършеното деяние от подсъдимия не може да се изведат категорични данни, че е съзнавал, че може да причини смъртта на Доган и е целял това. Газовото оръжие не е създадено, за да причинява смърт. При употребата му е възможно причиняване на такава, но при строго определени обстоятелства, свързани с дистанцията, локализацията и направлението на изстрела. От действията на Енимехмедов не може да се направи извод, че е целял да произведе изстрела срещу Доган при обстоятелства, при които е възможно причиняването на смърт. За намеренията му най-добре се съди от положението на пистолета спрямо Доган при първия изстрел. То е около 20 см, разстояние, от което с газов пистолет не може да се причини смърт, се казва в мотивите.

В мотивите се казва, че подсъдимият отрича да е съзнавал, че с действията си може да причини смъртта на Доган. Подсъдимият е целял да сплаши и унизи Ахмед Доган, както да предизвика широка обществена реакция срещу него, но не и да го убие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com