Съдът задължи Ананиев да предостави информация за договорите за маски и респиратори с Китай

2399
Съдът задължи Ананиев да предостави информация за договорите за маски и респиратори с Китай
Снимка: БГНЕС

След жалба на АКФ съдът задължи министърът на здравеопазването да предостави договорите за доставка на маски и респиратори от Китай на стойност 4,6 млн. евро, съобщават от фонда.

С Решение от 25.06.2020 г. Административен съд София град (АССГ) отмени мълчаливия отказ на министъра на здравеопазването и го задължи да се произнесе по искането на Антикорупционния фонд (АКФ) за предоставяне на два договора, сключени с Китайската национална фармацевтична компания за доставка на маски и респиратори на обща стойност от 4,6 млн. евро.

„Приветстваме решението на Административния съд“, заяви Бойко Станкушев, директор на АКФ. „Вярваме, че само пълна прозрачност относн взиманите от властите решения в отговор на пандемията с КОВИД-19 може да запази доверието на гражданите в тях“.

Припомняме, че искането до достъп до договорите на АКФ е от 07.04.2020г.  Тогава тяхното заявление до Министъра на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) беше входирано с искане за предоставяне на копия на сключените през месец март 2020 година договори с китайски и български производители за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура. АКФ поиска информация още за типовете маски, поръчани от китайските и българските производители, техните спецификации, сроковете на доставка, както и цените, заплатени за всеки от типовете маски.

За договорът между България и Китай беше съобщено на 27 март след решение на Министерския съвет.

МС одобри договор с Китай за доставка на предпазни маски и респиратори

 

На 23.04.2020 г. министърът на здравеопазването е уведомил фонда с имейл, че не разполага с исканата информация относно договорите с българските производители и препрати запитването към държавното предприятие „БУЛ БИО - НЦЗПБ“ ЕООД – 100 % собственост на Министерство на здравеопазването, подчертават от там и добавят, че в отговора не се е съдържала и дума за договорите, сключени с Китай за 4,6 млн. евро.

Фактически това представляваше мълчалив отказ на запитване за предоставяне на обществена информация, което е нарушение на ЗДОИ.

Междувременно, в края на април и началото на май стана ясно, че в договорените срокове за доставка са получени едва 1/3 от платените количества маски и няма информация за получени респиратори.

Първата пратка с медицински материали от Китай пристигна (СНИМКИ)

Здравното министерство не дава информация за договорите за маски с Китай, АКФ се жалва в съда

Антикорупционният фонд обжалва пред Административен съд София (АСС) мълчаливия отказ на искането си към Министерство на здравеопазванет...

На 12.05.2020 г. Антикорупционният фонд обжалва пред АССГ мълчаливия отказ на министъра на здравеопазването. В края на юни съдът реши, че жалбата на АКФ е основателна и отмени мълчаливия отказ.

Съдът изцяло сподели доводите на АКФ, че единствената призната от закона възможност на министъра е да постанови изричен акт по подаденото до него заявление за достъп до обществена информация. Мотивът - правото на достъп до информация е част от конституционно признатото право на свобода на словото. Именно поради тази същност на правото на достъп до информация, съдът заключи, че информацията за управлението на обществените процеси следва да бъде достояние на всеки български гражданин, който иска да я получи.

В решението се чете още, че „съдът споделя доводите на жалбоподателя (АКФ), както за характера на информацията, така и за наличието на законовите предпоставки по ЗДОИ. В условията на пандемия доверието на гражданите в институциите и адекватността на управленските решения и мерки е ключово за успеха на усилията за овладяване на пандемията от COVID 19. Общественият интерес изисква обществото да разполага с максимално детайлна информация по случая, което обезпечава прозрачността в изразходването на публични средства и отчетността на задължените субекти“.

Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.

До момента министърът на здравеопазването все още не е изпълнил влязлото в сила съдебно решение, въпреки нарочно отправената покана за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com