Телефонните измами не спират

15786
Телефонните измами не спират
Снимка: Thinkstock/ Guliver

На 10 януари 69-годишна жена от Сливен е била въведена в заблуждение по схемата за „Получаване на колет”. Тя е предала сумата от  1800 лв. на непознат мъж, съобщиха от ОДМВР-Сливен.

Вчера мъж на 59 години също е дал голяма сума пари, за да помогне на свой „близък”, който трябва да получи пратка с важни документи. Мъжът е дал сумата от 1900 лв.

Нова вълна от телефонни измами в Асеновград и Пловдив

По всичко личи, че нова вълна от телефонни измами залива Асеновград и Пловдив. За това съдим по оплакванията на две асеноградчанки. В ...

Днес възрастна жена, също от Сливен, е била измамена по същата схема, като е дала 4500 лв.

И тримата потърпевши са разпознали в гласа, който им се обажда техен близък. Сами са направили предположение и са назовали име.

Не правете предположения! Не назовавайте имена! Изчакайте сами да ви се представят!

Само днес в ОДМВР-Сливен са постъпили над 7 обаждания на граждани, които са споделили, че са се опитали да ги измамят с телефонно обаждане.

ОДМВР-Сливен за пореден път се обръща към гражданите да бъдат изключително внимателни, когато получат обаждане по телефона от техен роднина, който е пострадал и има спешна нужда от пари.

Заловиха телефонни измамници

Полицията в Горна Оряховица задържа трима телефонни измамници, които в петък задигнали 600 евро от 64-годишна жена от Велико Търново. ...

ОДМВР-Сливен предупреждава гражданите, търсещи работа през ел.сайтове и печатни издания и са оставили координати за връзка, че е възможно да бъдат наети от телефонни измамници с цел прибиране на парите. Да бъдат наети за така наречените „мулета”.

Ако сте публикували съобщение, че търсите работа е възможно да Ви се обадят, за да  Ви наемат да пренесете важни документи. Обещаното заплащане е от порядъка на 50-100 лева. По този начин вие несъзнателно ставате съучастник в престъплението.

Схемите, които се използват най-често са пари за операция на близък, освобождаване на колет и подкуп на длъжностно лице, за да не влезе наш близък в затвора за причинена от него катастрофа.

В случая на пари за подкуп ревящ женски или мъжки глас ви казва, че е станала катастрофа, при която ваш син, внук, дъщеря или друг близък роднина е убил човек или е в беда и се нуждае от спешна нужда от пари, за да избегне затвора или друго наказание. В някои от случаите ви се представя лекар от известно и реномирано болнично заведение, като се използват често срещани фамилни имена. Мнимият лекар ви информира че ваш син или дъщеря, по метода на налучкването, е в тежко състояние и за лечението трябват 7000, 9000 или 14000 лева.

Измамите стават успешни в случаите на съвпадение в информацията и паниката на потърпевшия. В случаят на освобождаване на колет ваш близък е изпрател колет, съдържащ скъпо лекарство, голяма сума във валута или други ценности.При тази измама трябва да дадете определена сума пари, за да освободите колета от поща или митница, като по-късно парите ще ви бъдат върнати.

79-годишен мъж е измамен с 6500 евро и 5000 лева

79-годишен мъж от Пловдив е измамен по телефона със сумата от 6500 евро и 5000 лева, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Плов...

Колкото и достоверно да ви се струва първо се обадете на роднината, за когото се твърди, че е в беда!

Не давайте пари на ръка!

ОДМВР-Сливен се обръща към гражданите с апел да предупредят свои  близки възрастни хора, които живеят сами за случаите на телефонни измами. При подобно обаждане да не бързат да предават уговорената сума пари!!!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com