Телефонните измами си остават истинска напаст

1297
Телефонните измами си остават истинска напаст

Само една на всеки десет телефонни измами през 2016 година е била разкрита. Това сочи годишният отчет на МВР за миналата година.

Данните сочат, че нито кампаниите на полицията, насочени към възрастните хора, нито пък усилията да се разкриват повече престъпления, са дали особен резултат. Статистиката наистина регистрира по-малко престъпления и по-висока разкриваемост, но едновременно с това в близо 90% от случаите не се стига до извършителите, а измамите са стотици. През 2016 година са регистрирани 764 измами спрямо 959 година по-рано. Освен това през 2015 година са разкрити 7.9%, докато през миналата година има увеличение до 10.6%, пише в. "Сега".

Поредна жертва на измама и хвърлен плик с 1600 лв. през терасата

3 600 лева даде 75-годишна габровка на телефонни измамници. Това съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Габрово. С...

Заради продължаващите масови телефонни измами наскоро вътрешният министър Пламен Узунов обяви, че в МВР се формира ново специализирано звено за разкриването им. Резултати обаче ще могат да се видят в следващия отчет на ведомството. Противодействието на тези престъпления бе представено като приоритет в програмата на ГЕРБ за следващото управление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Преди няколко месеца прокуратурата представи изследване на тези престъпления, от което стана ясно, че само през 2015 г. измамниците са взели около 6.7 млн. лв. от жертвите си. Разследващите обясниха, че са наясно със схемата, която обикновено има три нива - т.нар. въртячи, които контактуват с потърпевшите по телефона, на второ ниво са хората, които транспортират парите, често пъти таксиметрови шофьори, наети по обяви за работа, които не знаят какво носят, и третото ниво са "мулетата", които пренасят сумите. Освен това се знае, че измамите най-често се вършат от ромски фамилии в региона на Плевен, Русе и Велико Търново. Въпреки това телефонните измамници масово остават ненаказани, а когато все пак се стигне до съд, получават леки или условни присъди.

Други видове престъпления

Ниска остава и разкриваемостта на кражбите. Те са най-масовите престъпления у нас, а биват разкривани само 33.1% от тях. Миналата година у нас са регистрирани 42 888 кражби. Разкрити са 14 212. МВР обаче отчита спад от 14.8 при кражбите и ръст от 4.6% при разкриваемостта им. Освен това се регистрира и намаление на общия брой престъпления с 7.4% спрямо 2015 г. Разкриваемостта на обща годишна база пък се е увеличила с 8.8 пункта, пише в отчета. През 2016 г. са разкрити 49 460 престъпления, или 47% от всички регистрирани.

Възрастни жени "почерпили" телефонни измамници с над 2000 лева и златни бижута

Две възрастни жени от Разград са станали жертви на телефонните измамници, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Двете измами са извъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com