Три дни след пожара на ферибота - издирването на оцелели продължава (ОБЗОР)

6273
Три дни след пожара на ферибота - издирването на оцелели продължава (ОБЗОР)
Снимка: Getty Images

Трети ден продължава акцията по издирването на десетте души, които са в неизвестност след пожара на ферибота в Йонийско море. Сред пътниците, които се издирват има и седем български граждани.

Предисторията

На 18 февруари сутринта гръцката пристанищна полиция съобщава за избухнал пожар на круизен кораб, плаващ под италиански флаг в Йонийско море (край гръцкия остров Корфу). На борда са пътували 237 пътници и 51 души екипаж. Първоначално три влекача и три патрулни лодки са били изпратени, за да помогнат на пътниците да се евакуират от кораба „Euroferry Olympia”, който е пътувал за Италия от гръцкия град Игуменица.

На борда от 288 души е имало 127 българи, сред тях семейства с малки деца. Според информация на гръцката държавна телевизия корабът е превозвал основно професионални шофьори с камионите си. Съобщава се, че е имало поне 160 камиона. Още същата вечер 38 български граждани, които са били на ферибота, потеглиха за България с транспорт, осигурен от техния работодател. 

 

Разследването

Причината за пожара все още официално не е известна. Властите чакат огънят да угасне, за да може корабът може да бъде изтеглен на безопасно място. Тогава горивото ще бъде изпомпвано в опит да се избегне замърсяването на морето и едва след това може да започне разследване на случая.

Фактологията сочи, че плавателният съд „Euroferry Olympia“ е собственост на италианската фирма „Грималди Лайнс“. Пътувал е от Игуменица в Гърция към италианското пристанище Бриндизи, когато пожарът избухва на палуба за автомобили. 

Българското правителство организира щаб, който е в координация с гръцките власти и постоянно следи информацията около пожара на ферибота в Йонийско море. И до този момент общо 7 са българите в неизвестност след пожара.

„Следим всяка информация, за да сме сигурни, че българското правителство прави всичко възможно, за да можем да върнем българите от ферибота обратно в България“, обяви в събота министър-председателят Кирил Петков. Той изрази надеждите си, че ситуацията ще завърши с добър край за хората в неизвестност.

„Нашите мисли са с близките на тези хора и семействата им”, заяви премиерът.

Иначе и към 21 февруари продължава издирването на 12 души, седем от които са българи, трима - от Гърция и по един от Турция и Литва.

Къде са българите?

Част от българите, оцелели при огнения ад на ферибот край гръцкия остров Корфу, се върнаха у дома. По пътя от Корфу до тук част от групата е свалена в Петрич, София и Пазарджик, а до Пловдив стигнаха 12 души.

Един от издирваните е Димитър Бояджиев. Синът и дъщеря му продължават да го търсят, но срещат абсолютна липса на съдействие от страна на българските власти, твърдят те.

"Чакаме отговор от Морската администрация. Казаха ни, че по обяд ще има информация. От момента, в който разбрах, че баща ми е на този кораб, не съм спряла да разпитвам", обяви Янита Бояджиева, дъщеря на Димитър. Тя допълни още, че българските власти "чакат ние да им дадем информация". Неговият син, Кристиян, казва още, че не е успял да се свърже с никой на горещата линия, която е дадена от българските власти за информация.

Все още няма информация и за друг от пасажерите - 53-годишният шофьор Васил Асенов.

„В болницата е настанен друг наш сънародник - Алекси Панев“, съобщи Валентин Павлов, който е временно управляващ Генералното ни консулство в Солун. 

Част от шофьорите на тирове и камиони застанаха пред камера и разказаха част от преживяното. Георги Присадов, който е сред оцелелите българи, обяви, че им е забранено да се спи в камиона, а задължително е да са в каюти. По думите му спасителните лодки са били претоварени.

„Най-големите щети са двамата човека, които липсват. Оценката на материалните загуби възлиза на около 15-20 млн. лева”, разказа Илиян Филипов, който е собственик на транспортната фирма, чиито шофьори бяха спасени. 33 от камионите на фирмата са били на борда на горящия ферибот. 

Първа жертва 

В неделя привечер беше намерено тялото на гръцки гражданин. Гръцки медии съобщиха, че откритите човешки останки на кораба, горял в Йонийско море, са на 58-годишния шофьор на камион Евангелос Малесиадас. Тялото е било разпознато от сина на загиналия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com