Ученикът от Пловдив, контактувал с Ислямска държава, получи условна присъда

3139
Ученикът от Пловдив, контактувал с Ислямска държава, получи условна присъда
Снимка: МВР

18-годишният ученик от Пловдив, който преди 2 г. бе задържан и обвинен в тероризъм, след като родителите му подадоха сигнал в ДАНС, е осъден условно на 6 месеца затвор.  Решението е на Специализирания наказателен съд, пише в. "Сега".

Наказанието за тероризъм, когато не е причинена смърт, е от 5 до 15 г. При непълнолетни, навършили 16 г. обаче, то се заменя с от 2 до 8 г. затвор. Условното наказание на младежа е под минималното, но причините за налагането му ще станат ясни тепърва от мотивите на съда, които предстои да бъдат изготвени.

Ученик, разпространявал наркотици, остава под домашен арест

Съдът постанови мярка за неотклонение домашен арест за 18-годишен ученик от Дупница, обвинен за държане и разпространение на наркотични...

Непълнолетният тогава ученик от елитна пловдивска гимназия бе обвинен, че от началото на 2019 г. до 5 юни 2019 г. сглобявал и съхранявал самоделни бомби и пиротехника, за да създаде смут и страх сред населението. Според разследващите ученикът бил вербуван от "Ислямска държава" през социалните мрежи и бил поканен да влезе в секретен чат на терористичната организация и в канали, където гледал клипове с атентати. В дома му бе открито и знаме на "Ислямска държава". Баща му обаче разбрал за контактите на сина си и подал сигнал в ДАНС.

Заради навременната реакция на родителите връзката на момчето с терористите бе прекратена, а след това и специализираните съдилища прецениха, че не е нужно младежът да бъде оставен в ареста и с него започнаха работа експерти от Детска педагогическа стая.

Според обвинителния акт от януари до юни 2019 г. с цел да създаде смут и страх в населението младежът на 16-годишна възраст е изготвил и държал в две тавански помещения в жилищния си блок огромен обем самоделни взривни устройства и пиротехнически изделия. Разследващите са открили и иззели тръбна бомба, задействаща се по електрически способ, взривно устройство, съдържащо 1,85 кг взривно вещество, пирони и късове ламарина, поставени в обвита с опаковачно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг. самоделна взривна смес в пластмасови бутилки за минерална вода. Намерени са и голям брой пиротехнически устройства с различен обем - в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов контейнер, в химикалка, в картонени тела, както и 2,255 кг самоделно изготвена пиротехническа смес.

От присъдата на спецсъда става ясно още, че момчето е осъдено да плати разноските по делото, които са над 21 000 лв. Тя не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Здравословен проблем е вероятната причина за трагедията в Казанлък

Разпитват свидетели по делото срещу Васил Михайлов за побой

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com