ВКС постанови окончателно: Николай Цонев е невинен

15846
ВКС постанови окончателно: Николай Цонев е невинен
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди оправдателните присъди по делото за корупция срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Информацията съобщава "Сега", позовавайки се на електронното деловодство на съда.

Тримата бяха обвинени по времето на ГЕРБ, че са предлагали подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров (в момента директор на столичното следствие), за да прекрати дело срещу Цонев. Делото стана особено популярно, след като на 1 април 2010 г. ексвоенният министър бе арестуван от прокурора Роман Василев с думите: "Тъй като сте абсолютен престъпник, долу на земята!".

Държавата призна, че при ареста на Николай Цонев е имало нередности

"Удовлетворен съм морално, че държавата си е признала в Страсбург всички нередности покрай ареста ми". Това коментира бившият военен ми...

През октомври 2012 г. тримата бяха напълно оправдани от Иван Коев от Софийския градски съд. Апелативните съдии Спас Иванчев, Милена Панева и Калинка Георгиева се съгласиха с решението му. Днес то е потвърдено и от върховните съдии Татяна Кънчева, Юрий Кръстев и Биляна Чочева.

Куп нарушения при използването на специални разузнавателни средства и непозволена по закон провокация към подкуп. Това са част от констатациите на тримата апелативни съдии, които през февруари 2014 г. потвърдиха оправдателните присъди по делото за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Че разследващите са действали на ръба на закона ставаше ясно още от мотивите към присъдата на първата инстанция.

 

Окончателно - Николай Цонев е оправдан

Тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Спас Иванчев и членове Милена Панева и Калинка Георгиева се произнесе по д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com