Второ голямо разследване на АКФ стигна до Съда в Страсбург

3119
Второ голямо разследване на АКФ стигна до Съда в Страсбург
Снимка: Getty Images

И второто голямо видео-разследване на Антикорупционен фонд (АКФ) от последните години „Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие“ достигна до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Преди това и „Осемте джуджета“ попадна в ЕСПЧ.

През 2021 г. във филм от три части (Част 1 „Говорим си с Господ“, Част 2 „Частично законно“, Част 3 „Когато по стандартния начин не става“) АКФ разказа за перипетиите със специализираното правосъдие на столичния бизнесмен Веселин Денков и неговата партньорка Ивайла Бакалова.

Бизнесмен твърди, че Бойко Борисов го е отвлякъл - в предаването на Цанов (ВИДЕО)

Бизнесменът Веселин Денков, собственик на ресторанти като "Воденицата" и "Лебед" твърди, че е отвлечен с поръчка от Бойко Борисов в пър...

След като в продължение на години е съветван да заплаща такса „спокойствие“, но не го прави, през протестното лято на 2020 г. Денков е задържан под стража. Това се случва в хода на мълниеносно развило се наказателно производство на Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за лихварство. Макар и вън от конкретния предмет на делото, в разследването на Специализираната прокуратура е търсен и акцент за връзка на бизнесмена с финансиране на протестите срещу тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Доказателствата за участието на Денков в организацията на протестите са обаче предимно показания на анонимни свидетели, които не са възприели лично нищо, а са „чували да се говори, че...“.

По време на престоя на Денков в ареста, с Бакалова се свързват с различни посредници – хора с множество контакти в институциите, които предлагат своето съдействие, за да бъде освободен. Вместо да колаборира с тях обаче, тя ги изобличава във филмите на АКФ.

"Подобно на „Осемте джуджета“, и тук изнесените множество данни за съществуването на предполагаеми мрежи за корупционно влияние в правосъдието въобще не трогнаха българските институции. Към ден днешен не е известно те да са започнали официално наказателно разследване на случаите. Денков и Бакалова обаче, чрез адвоката си Михаил Екимджиев, се обръщат към ЕСПЧ с жалба срещу България, която е регистрирана от Съда през юни 2022 г. и се очаква разглеждането ѝ по същество", пишат от Антикорупционния фонд.

В жалбата се твърдят редица нарушения на Европейската конвенция за правата на човека, най-същественото от които е, че чрез привидно законна намеса в правата на жалбоподателя - като например правото на свобода и сигурност - Денков е репресиран заради легитимно упражняване на правото му на свобода на изразяване чрез участие в протести срещу властта. В основата на твърдяното нарушение е продължаващото наказателно производство срещу жалбоподателя, чиято димна завеса прикрива истинската цел на властите – институционна вендета срещу жалбоподателя заради участието му в антиправителствените протести, гласи още документа.

Бакалова: Помогнах на Борислава Йовчева да се изнесе от Барселона, това е вид семейство за Борисов

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува днес втория епизод от новото си разследване "Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков...

Според изложеното в жалбата, нарушението се доказва чрез логически, правен и хронологичен анализ на релевантните факти по казуса на Денков, но в специфичния за България контекст, с който ЕСПЧ е вече запознат по други дела срещу България, включително и това по жалбата на Явор Златанов по случая „Осемте джуджета“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com